Veterinärt
6 september 2016 13:30
Ridsportplus

Så rakriktas medfödd snedhet

Schiefen-terapi utgår från att hästar av naturen är diagonalt förskjutna och går med sänkt rygg. Genom att rakrikta dem ur denna snedhet och hjälpa dem att hitta sin egen balans och svinga sin rygg, får de förutsättningar att kunna bära upp en ryttare på ett ändamålsenligt sätt. Metoden presenterades för en tid sedan på Saxtorps hästklinik, Landskrona.

Så rakriktas medfödd snedhet
Klaus Schöneich besökte Saxtorps hästklinik och visade hur han analyserar en häst för att sedan lära den att hitta balansen. Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Mannen bakom metoden, Klaus Schöneich, var för första gången i Sverige och höll en föreläsning.
    – Jag kom själv i kontakt med detta vid en clinic i Danmark, säger arrangören veterinär Anne Haglund på Saxtorps hästklinik.

    – Där har de mängder av clinics kring denna metod varje år och likadant är det i USA, England, Holland och Finland. Här i Sverige har vi inte riktigt hängt med i den utvecklingen.

    Börjar från marken
    Till premiärclinicen hade veterinärer, sjukgymnaster, fysioterapeuter och hästägare samlats. De fick en genomgång av hur hästar på ett enkelt men genomtänkt sätt kan förberedas för ett långt och hållbart arbetsliv.

    Detta sker först genom arbete från marken och först när hästen har hittat sin egen balans kan den börja ridas. Arbetet sker i en liten (elva meter i diameter) rundkorall. Den enda utrustning som behövs är kapson och en piska.

    Enkelhet
    Det mesta arbetet sker i trav i lågt tempo och hästen förböjs inåt på den lilla volten för att börja spåra och rakrikta sig ur sin naturliga snedhet. Därmed kan den också bära sig, tack vare att den hittar sin balans.

    – Det låter enkelt, men det enkla är ofta det geniala, säger Anne Haglund.
    – Jag sysslar mycket med longering i samband med hältutredningar och ser då att hästar i allmänhet inte alls kan hålla balansen på volt; de skjuter in bogen och drar utåt.

    – Målet med det här arbetet är att hästen ska kunna böja halsen inåt i båda varven utan att falla in med bogen. Då har den också hittat sitt yttre bakben och kan svinga ryggen uppåt och bära sig.

    – Det ger en grundförutsättning för att sedan bära ryttare. Alla hästar skulle behöva denna grundträning och jag hoppas att ryttare och olika yrkesgrupper inom hästbranschen ska bli intresserade, så att vi med tiden kan arrangera clinics över flera dagar.

    Länga och slappna av
    En av deltagarna på föreläsningen var Lotta Bramefelt i Löddeköpinge.
    – Jag är verkligen positiv till detta initiativ. Jag upptäckte metoden när jag bodde i Kanada och har tillämpat den på våra hästar i flera år, men fick stor hjälp av att se Klaus Schöneich själv demonstrera den. Hästarna använder ett större rörelsespann och lär sig var de ska placera sig själva, att organisera sin kropp.

    Hoppas fler blir intresserade
    – Nu ska jag åka till Danmark i tre dagar och få hjälp att träna dem vidare vid en clinic där. Jag hoppas fler blir intresserade av metoden, så att vi kan få flerdagarsclinics här också. Det är så många hästar som drar ihop sig och skulle behöva våga länga ut och slappna av.

    Det longeringssystem som Klaus Schöneich lär ut kan inte kallas helt traditionellt, det är närmare en sjukgymnastisk uppträning och arbetet utgår från varje hästs rörelsemönster och muskelansättning.

    Genom åren har paret Schöneich rehabiliterat en lång rad hästar med bland annat kissing spines genom den här metoden, på sin anläggning i Tyskland.

    De har även skrivit en bok om hur arbetet läggs upp. Den finns numera på svenska: Lär hästen att hitta balansen.

    Artikeln är tidigare publicerad i Ridsport nummer 13 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden