Veterinärt
2 januari 2017 09:00

Vissa hästar klarar sig utan täcke

Hästens temperaturreglering är effektiv. Användning av täcke är ett ständigt ämne för diskussion. Ofta läggs mänskliga värderingar på hästarna, trots att det är omöjligt.

Vissa hästar klarar sig utan täcke
Om vintern är det extra viktigt med ett väderskydd. Men det behöver inte vara en ligghall, det kan lika gärna vara en strategiskt planterad häck.

Hästens uppfattning av väder kan inte alls jämföras med människans. Hästar har en utmärkt temperaturreglering som ger en bekvämlighetszon som spänner över 20 grader. Att lägga täcke på hästen för att man själv fryser och behöver en jacka är helt fel utgångspunkt. Hästen har päls utanpå huden, vilket motsvarar våra kläder.

Det är inte enbart täcken som håller hästen varm och torr. Hästägare bör kontrollera fler faktorer:
• Är hagen optimalt utformad för att ge väderskydd och stimulera hästen att röra sig?
• Får hästen tillräckligt med foder?
• Behöver den verkligen klippas? Och i så fall – hur mycket?

Kombinationen regn och blåst är det som kyler mest. Fettlager, tillgång till foder och väderskydd avgör hur väl hästen klarar kylan. Feta hästar fryser sällan, eftersom fett isolerar tre gånger bättre än annan vävnad. En ökad fodergiva hjälper hästen att hålla värmen och ett väderskydd hindrar den från att bli blöt när det regnar.

Ofta är hagarna små och kala, mycket kan göras för att förbättra dem. Ett väderskydd måste inte bestå av en ligghall, det kan räcka långt med en lähäck, gärna planterad i form av ett T. Den ger skydd mot vind från flera olika håll.

Placering av foder och vatten på långt avstånd från varandra stimulerar hästarna att röra sig i hagen och därmed hålla värmen bättre.

En oklippt häst anpassar sig efter väderleken. Vid riktigt dåligt väder ställer den sig med bakdelen mot vinden för att splittra upp den. Hårremmen burras upp; luft mellan hårstråna ger effektivare värme.

Ett skäl till att klippa hästen är att den torkar snabbare efter träning, den kan lättare göra sig av med överskottsvärmen och återställa värmebalansen. En blöt häst torkar inifrån och ut. Om svettäcke används för att fånga upp fukten ska det tas av när hästen har torkat.

Välj klippning utefter hästens hull och arbetsnivå. Många gånger kan det räcka med en begränsad klippning, som kräver liten användning av täcke. Om hästen klipps så att stora delar av pälsen avlägsnas har man tagit bort det mesta av den naturliga isoleringen. Då måste hästägaren ta ansvar för att ersätta pälsen med rätt form av täcke.

Det finns både rasvisa och individuella skillnader i hur hästar klarar kyla. Islandshästar och ponnyer sätter ofta kraftig vinterpäls med underull. En del varmblod kan få mycket tät hårrem på vintern, medan andra är tunnpälsade.

Vilka hästar behöver täcke?

De hästar som kan behöva täcke är de som har svårt att hålla värmen själv:
• Gamla
• Magra
• Konvalescenter
• Sjuka
• Klippta
• I hage utan väderskydd.

Veterinär Charlie Lindberg, Evidensia Djursjukhus Helsingborg/försäkringsveterinär Agria.

Artikeln ursprungligen publicerad i Tidningen Ridsport nummer 1 2014 

Fakta

Fakta Temperaturskillnader

Hårremmen på den oklippta hästen kan kännas kall på ytan, men det beror på så god isolering att värmen behålls närmast huden. Hästen kan ha ett tjockt lager snö ovanpå ryggen, och ändå vara varm och torr längst in. Vid minus 25 grader utomhus skiljer det hela 40 grader mellan vad en häst i vinterpäls och en människa upplever. Temperaturen vid både vår och hästens hud är plus 25 grader, men tack vare den isolerande vinterpälsen är temperaturen på dess yta minus 15 grader. Skillnaden mot yttertemperaturen blir bara tio grader, medan den för oss människor är 50 grader.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden