Veterinärt
23 april 2017 09:41
Ridsportplus

Här är hästarna blodgivare

På de stora hästsjukhusen dit de svårast sjuka hästarna kommer kan en liter hästblod bli helt livsavgörande. Ridsport har besökt en blodbank för häst där nya sticktåliga talanger just nu testas.

Här är hästarna blodgivare
Blodpåsen vaggas hela tiden för att blodet ska blandas med antikoaguleringsmedlet. Mellan fem och sex liter är en vanlig mängd som tappas. Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    På Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg har veterinär Anna Bohlin och legitimerade djursjukskötaren Sara Skog ansvaret för en blodbank för häst.

    – Hästblod kan inte frysas, så vi kan inte ha några stora lager på samma sätt som inom humansjukvården, berättar Anna Bohlin.

    I kylskåp håller blodet sig tre till fyra veckor.
    – Nu inför vårens fölningar brukar vi lägga upp ett mindre lager, eftersom vi vet att det går åt fort under den perioden.

    Hämtar blod vid behov
    Resten av året hämtas blodet främst vid behov, genom ett system med blodgivande hästar som står på nära håll, inom en halvtimmas körtid från Helsingborg. Det är framför allt bland personalens hästar man har hittat lämpliga kandidater.

    Sara Skog är den som oftast rycker ut och hämtar blod akut.
    – Det måste vara lugna hästar som klarar att man kommer mitt i natten, ställer upp dem i gången och sticker dem i halsen. Det tar minst en timma att tappa en häst på de fem–sex liter vi tar varje gång, berättar Sara Skog.

    Generationsskifte
    Just nu är man inne i ett generationsskifte bland blodgivarna och håller på att blodgruppstesta några nya hästar. Bland dem finns en shirehäst som med sin stora kroppsvikt tål att ge många liter blod åt gången. Utöver blodgruppsbestämning kommer de nya hästarna även att testas angående infektiös anemi, EIA.

    När Ridsport kommer på besök är det 18-årige Scoop som ska donera blod. Det är en stor och rejäl halvblodshäst, som ägs av receptionisten Anneli Salenfelt och som har varit blodgivare i åtta år.
    Först gör Anna Bohlin en klinisk undersökning av honom, då hon lyssnar på hjärta och bukljud samt kontrollerat andning, näsborrar och slemhinnor. Efter invägning (667 kilo) får Scoop en kraftig kanyl i halsen. En fyra liters blodpåse sätts fast i kanylen och snart börjar blodet fyllas på i den.

    Scoop får en godisbit
    Sara Skog vaggar blodpåsen för att blodet ska blandas med antikoaguleringsvätskan, samtidigt som hon då och då ger Scoop en godisbit för att han ska acceptera situationen utan att konstra.
    – Han är urtypen för en bra blodgivare, stor och snäll, konstaterar hon.

    Blodbanken bygger mycket på ideellt engagemang; både Anna Bohlin och Sara Skog har sett vilken nytta några liter hästblod kan göra i en kritisk situation och hur många prognoser som har kunnat vändas i positiv riktning tack vare det.
    – Jag är själv blodgivare och jag tycker det är en viktig sak att ha på hästsidan också, säger Anna Bohlin.

    Fler blodgrupper
    Däremot fungerar det inte riktigt likadant som på humansidan med blodgruppering.
    – Hästar har så många fler blodgrupper och variationer på dem, att det blir många tusen kombinationsmöjligheter. Därför kan man inte stämma av att det är rätt blodgrupp inför en blodtransfusion, utan ger blodet väldigt långsamt till en början, för att kunna avläsa den mottagande hästens reaktion. Om den inte tål blodet, kan den få anafylaktisk chock och det vill vi förstås undvika.

    Inför en planerad, riskfylld operation, händer det att patienten själv tappas på blod, som sedan kan tillföras under operationen.

    Fakta: Blodgivare
    • För närvarande finns fem blodgivande hästar i Helsingborg. Det är övervägande valacker, det enda undantaget är ett sto som man vet livshistorien på. Ston som är blodgivare får inte ha haft föl, eftersom de kan ha bildat antikroppar då.
    • Det ska vara friska hobbyhästar som står i mindre stall utan tävlingshästar. De ska vara lugna och inte stickkänsliga.
    • En blodgivare får inte själv ha fått en blodtransfusion.
    • Som tack för hjälpen får hästen tandgenomgång, vaccination och träckprov varje år samt att en hälsokontroll inför blodgivningen.

    Fakta/När behövs blod?
    • Inre blödningar i samband med kastration eller fölning.
    • Neonatal isoerytrolys – då det nyfödda fölet inte tål mammans antikroppar (jämförbart med Rh-komplexet hos nyfödda spädbarn).
    • Stora blodförluster vid yttre trauma.
    • När en häst som ska opereras är i dåligt allmänskick och behöver lite blod för att klara att sövas.

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 13 april 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden