Veterinärt
13 juni 2017 14:20
Ridsportplus

Så kan aluminiumskor förebygga skador

Att förebygga skador och använda sjukbeslag i aluminium var temat när ett 20-tal hovslagare och veterinärer deltog i en clinic på Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg den 19–20 maj. Ridsport var där.

Så kan aluminiumskor förebygga skador
Aluminiumskor fungerar bra som sjukbeslag, eftersom att de är lätta. LottaPictures AB

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Deltagarna fick bekanta sig med specialbeslag i aluminium, framtagna av en fransk tillverkare i samarbete med den kände sporthästveterinären Jean Marie Denoix. Han har forskat kring hur hoven träffar marken och vad som händer då, vilka strukturer som belastas och i vilka faser av nedslaget. Detta har legat till grund för sättet att ställa diagnos och hur beslagen ska vara utformade för att minska belastningen på ömma punkter och samtidigt stödja andra.

    Föreläsningarna hölls av en medarbetare till Denoix, veterinär Virginie Coudry, verksam vid Cirale, Centre for imaging and research in equine locomotion disorders, i Normandie. Hon berättade om sporthästar i olika discipliner som drabbats av problem som strålbenshälta, senskador, cystor och gaffelbandsskador.

    Presentationen av varje fall var väldigt väl upplagd med filmer och bilder av hur undersökningen gick till. Dessutom visades resultat av röntgen, ultraljud och MRI av skadan. En nyhet var sättet att bedöma hästen på en åtta i skritt.
    – Utöver att behandla medicinskt och lägga på skor som stödjer och avlastar, kan ryttaren få specialinstruktioner om hur hästen ska tränas i fortsättningen, sade Virginie Coudry. 


    Specialisthästsjukhusets hovslagare Kasper Lillemose visar clinicdeltagarna hur aluminiumskor ska justeras.

    Undvika tävlingar på gräs
    För en hopphäst med återkommande strålbenshälta blev rådet att inte använda broddar som gör nedslaget stummare, utan i stället undvika tävlingar som går på gräs.
    – Ryttaren fick också rådet att inte longera stoet för mycket och att inte låta henne bli överviktig. Vid en uppföljande undersökning efter fem månader var hon tillbaka på 1,50-nivå i hoppning.

    Flera av fallen handlade om hästar med återkommande, diffusa hältor. Coudry förklarade hur dessa hästar skulle verkas och de olika skomodeller som kunde passa för varje fall.

    Aluminium rekommenderas
    Beslagen fungerar lite som ett inlägg i skon för människor med fotproblem; de kan ibland användas som sjukbeslag under kort tid, medan vissa hästar har en typ av problem som gör att de behöver specialskor hela tiden för att fungera. Aluminium rekommenderades som material vid många tillstånd, eftersom skorna bör vara mycket lätta för att ge rätt effekt.

    Aluminiumbeslagen tillverkas av företaget Michel Vailant i nära samarbete med professor Denoix. De deltagande hovslagarna fick se praktiska demonstrationer av Specialishästsjukhusets hovslagare Kasper Lillemose och även själva testa att rikta och arbeta med skorna. Aluminium är ett material som kräver total uppmärksamhet och koncentration av den som hanterar det i ässjan, annars går skon sönder. Aluminium smälter vid 600 grader och kan lätt bli för varmt.

    Upphettning av aluminiumskor är svårt eftersom det inte syns när skon blir het. 

    Uppskattad blandning
    Att både hovslagare och veterinärer var med på samma clinic var uppskattat, det ger bra förutsättningar för mer och bättre samarbete. På Specialisthästsjukhuset Helsingborg har det blivit allt vanligare att remittera sjukbeslagen till stallets ordinarie hovslagare.

    ”Väldigt trevlig clinic”
    Malin Forsberg, Strövelstorp, var en av de hovslagare som deltog.
    – Jag tycker det varit en väldigt trevlig clinic, jag jobbar ensam och det är kul att få tillfälle att diskutera med kollegor. Det blir mer och mer direkt samarbete både med veterinärer och kollegor numera och vi kan bolla idéer sinsemellan. Sådant har ökat på senare år, vi har en betydligt bättre kommunikation nu.
    – Aluminiumskor är inget nytt för mig, det används ganska mycket. Tävlingshästarna har blivit nättare i typen och då passar det ofta med aluminiumskor. De nya produkterna är bättre än tidigare modeller och kan även användas på vanliga ridhästar, ofta är det efter behandling av veterinär.
    – Att de slits snabbt är en gammal myt. Aluminiumskor är lätta men kan ge samma stöd som en järnsko.

    Alastair Greenhough, Ängelholm, var en annan av de deltagande hovslagarna. Han har gedigen utbildning från England och jobbar både privat samt arbetar med veterinärer på Ugglarps Gård Hästkliniken i Ängelholm.
    – Det här var bra, det finns alltid något nytt att fånga upp samtidigt som det är nyttigt med repetitioner av sådant man redan kan. Just att det var upplagt fall för fall var ett bra grepp. 

    Hovslagaren Malin Forsberg fick en hel del goda råd av Kasper Lillemose. 

    Lottapictures, foto. 

    Denna text publicerades första gången den 8 juni, i Ridpsorts papeprsutgåva nummer 11-2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden