Veterinärt
22 juli 2017 12:35
Ridsportplus

Därför drabbas ditt föl av diarré

Rotavirus är en mycket vanlig orsak till diarré hos föl. Virus smittar från föl till föl och de kan insjukna från två dagar till sex månaders ålder.

Därför drabbas ditt föl av diarré
Det är inte ovanligt att föl drabbas av diarré (hästarna på bilden har inget samband med texten).

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Rotavirusinfektion kan misstänkas om fölet får diarré som är lätt kletig till vattentunn och fölet blir slött, är allmänpåverkat och matvägrar.

    Ibland tillstöter även feber, vilket är allvarligt eftersom fölet då riskerar att mycket snabbt torka ut. Insjunkna ögon är ett tecken på stark uttorkning.

    Rotavirus är smittsamt, det har kort inkubationstid och drabbar föl efter föl i en besättning. Det har i regel ett snabbt och intensivt förlopp och varar mellan två och tolv dagar.


    Föl med diarré.

    Stallets veterinär kan göra en test av fölets avföring, för att avgöra om det handlar om rotavirus. Behandlingen beror på hur kraftigt fölet har drabbats. I lindriga fall kan det räcka att ge fri tillgång på elektrolyter i hink, utöver att fölet diar. Morotspuré har i många fall visat sig fungera stoppande.

    Behöver dropp

    Uttorkade föl behöver intravenöst dropp med vätska och elektrolyter, ibland även plasma med antikroppar mot rota. Plasma kan även ges oralt till föl som föds i samband med utbrott av rotavirus. Detta sker i förebyggande syfte och för att stärka det nyfödda fölets immunförsvar.

    Om rotavirus misstänks eller har konstaterats, ska sto och föl omedelbart isoleras från övriga hästar. Avföringen från sjuka föl är smittsam och bör grävas ner. Stallet ska rengöras och desinficeras och ska stå tomt en period innan nya hästar tas in.

    På stuterier med många ston och föl får rotavirus lätt fäste. Det är motståndskraftigt och överlever under lång tid i hästens miljö.

    Mindre grupper

    Förebygg genom att hålla ston och föl i mindre grupper, helst med åldersgruppering av fölen. De bygger upp sitt immunförsvar successivt och blir med ökad ålder mer motståndskraftiga mot olika sjukdomar.
    Andra förebyggande åtgärder är att vara noga med att ställa stoet i den miljö hon ska föla i minst en månad före beräknad fölning,

    så att hon hinner bygga upp antikroppar för den miljö fölet ska födas till. Efter varje fölning ska fölningsboxen rengöras och desinficeras.

    Det finns även ett vaccin mot rotavirus som kan ges till stoet i åttonde, nionde och tionde dräktighetsmånaden.

     

    Skötsel av föl med diarré

    Håll koll
    Ha koll på stoets juver. Om det är hårt och spänt är det en första varning om att fölet inte diar som det ska.
    Kontrollera om fölet börjar bli uttorkat genom att trycka hårt med pekfingret mot tandköttet, håll kvar ett ögonblick och släpp efter. Den vita fläck som uppstod efter trycket ska fyllas med blod igen inom en sekund om allt är normalt.

    Sköt hygienen
    Tvätta svansen och alla nedkladdade områden med ljummet vatten och mild tvål. Det minskar risken för att avföringen ska fräta bort hårremmen och ge sår med eventuella infektioner som följd.
    Hygien har högsta prioritet för att hejda smittspridning av rotavirus och andra smittsamma diarréer. Tvätta händerna ofta, använd skoskydd och överdragskläder vid skötsel av sjuka föl.
    Läs mer: För sanering av stall och skötsel av hagar, se utförlig info på www.sva.se

    Sex andra orsaker till diarré

    1 Anpassning. Vid fem till tionde levnadsdygnet sker en anpassning av tarmfloran, som ger diarré under några dagar. Fölet är i regel opåverkat, men ska hållas under uppsikt.

    2 Parasitangrepp. Detta kan drabba ett redan försvagat föl som står i en omgivning med högt parasittryck. Rådgör med stallets veterinär om bästa behandlingsplan.

    3 Överutfodring ger oftast lindrig diarré och kan bero på att stoet har ovanligt mycket mjölk eller att fölet äter sand och jord på betet.

    4 Laktosintolerans är ovanligt och innebär att fölet inte tål stoets mjölk. För föl som är pigga och växer normalt trots ständig diarré, kan det räcka att ge specialpellets som ett komplement till stomjölken. I andra fall kan stoets mjölk behöva ersättas helt.

    5 Lunginflammation. Rhodococcus equi är en smittsam lunginflammation, som kan ge diarré hos vissa föl. Fölet blir hängigt och äter sämre, får lätt feber och snuva. Därefter tillkommer hosta och ett rosslande ljud i lungorna. Omedelbar veterinärvård krävs.

    6 Salmonella är ovanlig i Sverige men måste misstänkas om ingen annan orsak till diarrén står att finna. Särskilt i stall med importhästar eller om modern är importerad. Fastställs genom provtagning av träcken. Salmonellafall ska isoleras direkt.

     

    Text: Charlie Lindberg, veterinär konsult/försäkringsveterinär Agria och Ingrid Andersson

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 6 juli 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden