Hästliv
23 januari 2013 10:31

Lugnande gel testas på hästar

Flyinge och Universitetsdjursjukhuset på Ultuna testar nu en gelé som innehåller feromoner, som ska ha en lugnande effekt på stressade hästar.

Under 2012 har företaget som ligger bakom gelen testat att stryka ut det vid hästens näsborrar innan den utsätts för en situation som kan verka stressande för hästen. Då gelen innehåller syntetiskt framställda feromoner, som efterliknar de feromoner som ston avger genom juvret, ska hästen bli lugnad då den andas in gelen och feromonerna skickar lugnande signaler till hjärnan. 

Gelen har hittills testats på ett 30-tal hästar – som alla tidigare visat oro eller rädsla för de situationer de utsatts för – och ska då ha haft en lugnande effekt vid transport, klippning och avvänjning av föl.
Nu ska man testa effekten av gelen ytterligare, på SLU:s Hippologprogram på Flyinge och på SLU:s Universitetsdjursjukhuset på Ultuna.

Källa: ATL

I Ridsport nr 25/2012 kan du läsa mer om hur feromoner kan motverka oro hos hästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden