Veterinärt
7 januari 2014 22:52
Ridsportplus

Undvik att din häst blir för fet

Motverka överviktFör ett par år sedan presenterades välfärdssjukdomen EMS, Equine Metabolic Syndrome, vid veterinärkongressen på SLU. Ridsport fanns på plats och referatet med goda råd för att motverka övervikt återpubliceras här, med anledning av den senaste tidens diskussion om vår tids allt mer tjocka hästar.

Undvik att din häst blir för fet
"Ge inte hästen/ponnyn mer näring än den behöver" råder Andy Durham.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den brittiske veterinären Andy Durham är specialist i hästens invärtes sjukdomar och verksam på The Liphook Equine Hospital i Hampshire. Han presenterade EMS, ett relativt nytt begrepp som definierades 2002.
    – EMS är egentligen inte en sjukdom, utan en ”välfärdsåkomma” som bottnar i alltför mycket näringsrikt foder till ett metaboliskt system som är anpassat för överlevnad under hårda villkor, berättade han. Hos människor ger det diabetes typ 2, hos hästar yttrar det sig i fång.

    Lättfödda individer

    Det är framför allt lättfödda raser som får EMS, det syns sällan hos engelska fullblod och travare. Vissa individer tycks också vara mer lättfödda än andra. De hästar som drabbas av EMS är ”överlevarna”, de som genetiskt sett hade haft lättast att klara sig som vildhästar. I botten finns nämligen hästens naturliga livscykel: under sommaren finns det gott om föda och hästen kan äta upp sig och skaffa ett fettlager inför vintern, då det är sämre beställt med bete. Framåt höstkanten har hästarna lagt på sig rejält, men blir tunnare under vintern för att sedan äta upp sig igen nästa sommar.

    Detta bildar en naturlig, säsongsbunden variation av hullet som saknas hos våra tamhästar. För dem blir det ”sommar året om”; smörgåsbordet står ständigt dukat och de behöver inte ens anstränga sig för att komma åt det. Resultatet blir övervikt och fettdepåer som inte tas i anspråk.

    Symtom

    Flertalet hästar med EMS är överviktiga, även om det finns undantag.
    Fetma är ett varningstecken för framtida problem, särskilt onormalt fettansättning i nacken (späcknacke), kring svansen, framför juver och skap samt runt manke/bogblad.

    Fetma är i sin tur strängt förbundet till insulinresistens, IR. Insulinresistens innebär att cellens förmåga att reagera på insulin blir nedsatt och glukosupptaget påverkas negativt.
    Insulin är ett hormonellt protein som ska flytta glukos (socker från fodret) in i vävnaderna när glukosen är lättillgänglig efter matsmältningsprocessen.

    Fång

    För cirka 20 år sedan upptäcktes ett samband mellan insulinresistens och fång. Det var under studier av en flock ponnyer på kraftigt gräsbete. De ponnyer som var tjocka på våren och hade högt insulinvärde, visade sig löpa tio gånger högre risk att utveckla fång nästkommande vår.
    – Den frilevande ponnyn är också insulinresistent på hösten, men tack vare det låga näringsinnehållet i vinterfödan, är insulinkänsligheten nere på normal nivå på våren, påpekade Andy Durham.

    Behandling

    Det går att minska risken för att en fet häst eller ponny till slut ska få fång till följd av EMS, men det krävs att ägaren tar total kontroll över hästens liv.
    – Det kan låta hårt, men å andra sidan är det lättare att påverka sin häst än sig själv, påpekade Andy Durham och jämförde med att behöva sluta äta snabbmat och börja gå på gym.

    Han poängterade grundprincipen att det som kommer in, inte ska överstiga det som går ut.
    – Alltså: ge inte hästen/ponnyn mer näring än den behöver. Gå igenom foderstaten ordentligt, väg och kontrollera vad som verkligen ges. EMS är något som måste hanteras successivt och det långsiktiga målet är att hästen ska kunna gå på bete igen.

    Fakta

    Andra åtgärder:

    • Förläng ättiden genom att ge höet/hösilaget i dubbla eller mycket finmaskiga hönät så att det tar lång tid att komma åt det.
    • Motion. Många hästar rör sig alldeles för lite i förhållande till näringsintaget.
    • Viktmåttband. Mät hästen regelbundet och notera omfånget. Det visar inte om fettansamlingarna krymper, men generellt sett kan det vara ett mått på vad som händer med hästens kropp.
    • Mät höjden på fettansamlingen i nacken.
    • Se över betet. Det kan behövas betesreducerare, småhagar eller näringsfattigt gräs.
      ”Total kontroll av bete är lättare sagt än gjort”, sade Andy Durham. En ponny lär sig snabbt att äta nästan halva sin dygnsranson av gräs om den bara får beta några timmar per dygn. Men det är viktigt att minska på de lättlösliga kolhydraterna (enkla sockerarter, stärkelse, fruktan) eftersom de stimulerar insulinproduktionen. Grässorter som timotej och hundäxing är att föredra.
    • ”Tänk också på att undvika svält. Ett realistiskt mål är att hästen går ner 5-6 procent av sin kroppsvikt under 4-6 veckor. Försök man banta hästen hårdare än så, kan andra problem uppstå.”
    • Det finns även medicin att sätta in under en period. ”Veterinärer måste intressera sig mer för foder”, konstaterade Andy Durham. Inför behandling av EMS-hästar måste hela deras livsstil kartläggas.

    Fler guldkorn från Durham:
    1. Använd ponnyerna! Motion är ett bra sätt att komma tillrätta med de överviktiga ponnyerna och hästarna.
    – Använd dem! Körning är en alldeles utmärkt sysselsättning, även för små ponnyer.
    2. Sällskapsponnyer dålig lösning
    Små ponnyer används ofta som sällskap till halvblod och andra större hästraser. Deras behov av näring skiljer sig dock så mycket att man gör den lilla ponnyn en otjänst. Det är direkt hälsovådligt för den att gå på samma bete som ett varmblod. Shetland och t.ex. fjordhäst/islandshäst är en bättre kombination; liksom en före detta travare som sällskap till ridhästen. Deras respektive näringsbehov stämmer bättre överens.

    Artikeln publicerades på Ridsports webb i januari 2014.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden