Hästliv
10 februari 2014 17:58

Gör din egen brandgrimma

En brand i stallet är varje hästägares mardröm. Vi har alla hört skräckhistorier om hästar som springer tillbaka in i det brinnande stallet och brandmän som har haft svårt att få på grimmor på de skärrade hästarna. Här får du tips på hur du gör din egen brandgrimma.

Steg ett är givetvis att se till att det alltid finns grimmor och grimskaft tillgängliga och lätta att hitta. Vill man göra det ännu lite smidigare om det värsta skulle hända kan man göra särskilda brandgrimmor som man sedan hänger nära dörren.

Utgå från en vanlig grimma. Ta bort allt som är på undersidan av hästens huvud. Kvar blir alltså ett nackstycke och övre delen av nosremmen. Fäst ett grimskaft i den högra ringen på nosremmen och trä det genom den vänstra. Nu består grimman alltså av en nosdel, där undersidan består av ett löpande grimskaft, och ett nackstycke. Genom att grimskaftet löper kan man göra “noshålet” stort, vilket underlättar när grimman ska sättas på. Tar man sedan i grimskaftet dras det åt. På så sätt finns inga hakar som måste knäppas utan det är bara att dra på och gå iväg.

Glöm inte att göra en till varje häst och sätta upp dem nära ytterdörren. Och använd på inga villkor brandgrimmorna som reservgrimmor!

Här kan du hitta exempel på hur en grimma kan se ut. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden