Hästliv
18 december 2016 15:30

Lövsta på jakt efter klimatsmarta täcken

Lövsta Stuteri kör så grönt det bara går och vid Lövsta Environmental Awards tävlar de anställda i att komma med miljöförbättrande förslag. Nu har jakten på miljövänliga täcken inletts.

Lövsta på jakt efter klimatsmarta täcken
Lövsta med Antonia Ax:son Johnson i täten satsar på att få fram klimatsmarta hästtäcken.

Affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson blev redan på 80-talet omtalad för sitt miljöengagemang, även om då många höjde på ögonbrynen. År 2011 blev hennes Lövsta Stuteri världens första kombinerade tävlings- och avelsverksamhet att miljöcertifieras och en viktig del i detta är att personalen är med på det gröna tåget och kommer med idéer.

Därför är Lövsta Environmental Award numera en tradition för att få fram miljöförbättrande förslag och efter veckans LEA-tillställning, där Ax:son Johnson själv förstås var involverad, står klimatsmarta täcken högt på agendan eftersom det var ett av de vinnande förslagen.
– Antingen kan vi hitta en producent som redan gör tydligt miljöprofilerade täcken, eller så kan det bli ett samarbete för att ta fram miljövänliga täcken, säger Emma Rost, kommunikationsansvarig på Lövsta.

Även om utmaningen att hitta eller producera miljövänliga täcken precis har antagits finns redan flera idéer. För regntäcken nämns en typ av icke miljöfarlig impregnering som senast har varit aktuell gällande barnkläder och därtill ska Lövsta undersöka miljöprofilerade outdoor-märkens lösningar.

När det gäller stalltäcken diskuteras fleece som har kritiserats för att släppa ifrån sig mikroplast vid tvättning.
– Vi ska troligen se om det går att göra stalltäcken av ekologisk ull. Då gäller det också att färgningsprocessen går rätt till – det spelar ingen roll om det är ekoull om sedan giftiga färger används, säger Emma och berättar att fler hästägare kan komma att få tillgång till de gröna täckena.
– Om vi hittar en producent som är intresserad av att ta fram produkterna hoppas vi kunna bidra med vår kunskap och att täckena även säljs på fler håll. Då ska alla, inte bara Lövsta-hästarna, kunna ha klimatsmarta täcken.


Blir det miljövänligt täcke snart för Lövstas Van Vivaldi 1286? Här rosettprydd efter Breeders Trophy med Caroline Darcourt. Foto: Mikael Persson/MiP Media

Lövsta har redan tagit fram en jacka med miljövänlig profil för Lövsta Future Challenge tillsammans med ett ridsportföretag och de har genomfört mer än hälften av de 130 förslag som har kommit in från den ungefär 30 personer stora personalstyrkan via den årliga idétävlingen.
– Det är såväl stort som smått, från vattensparar-paket på alla kranar till solceller. Vi klimatkompenserar för hästarnas flygresor till tävlingar och Florida, och efter LEA tittar vi nu på Fly Green Fund som bland annat arbetar för att köpa in mer biobränsle till flygplan.

Lövsta arbetar ständigt vidare med miljöfrågorna, både för att leva upp till sin certifiering och för att inspirera andra. I samband med Lövsta Future Challenge har de uppmanat andra i branschen att bland annat byta till grön el, använda lågenergilampor i stall och ridhus, att ta hand om gödseln på bästa sätt och att på olika sätt få ner transporter genom exempelvis samåkning till tävlingar och köp av lokalproducerat foder.
– För oss är en av de positiva aspekterna med vår certifiering och vårt miljöengagemang att det ger ringar på vattnet och att vi kan inspirera andra. Mycket av det man kan göra för miljön behöver inte kosta så mycket. Det handlar mest om att tänka till, säger Emma Rost.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden