Hästliv
28 december 2016 09:42

Ridoverallen skyddar dig mot kyla och vind

Hur håller du dig varm i stallet i vinter? Nu när kylan är här hjälper det om du klär dig rätt så slipper du frysa. En ridoverall sluter tätt mot kroppen och håller värmen.

Ridoverallen skyddar dig mot kyla och vind
En overall är perfekt för i princip allt du gör i stallet – utom kanske ett svettigt intervallpass i ridhuset. Se till att du inte har en för liten overall – du vill inte att den stramar åt i grenen när du rider. Dels är det obekvämt, dels hindrar det dig att sitta korrekt i sadeln.

Går du i köptankar och funderar på vilket vinterplagg du ska ha i stallet i kylan? Oavsett om du mockar, sopar stallgången, sitter på läktaren, rider ut med din häst i skogen, tolkar i full galopp, sitter i rockarden eller hårdtränar hoppning eller dressyr, vill du inte frysa.

Det är svårt att klä sig rätt i kalla temperaturer när aktiviteterna varierar mellan stillasittande och rörelse. En ridoverall kanske inte är det plagg du väljer om du ska köra ett intensivt träningspass i ridhuset, men den är perfekt för all annan aktivitet i stallet. I stället för att behöva dra på dig både termobyxorna och en tjock jacka håller du dig varm när overallen sluter tätt kring hela kroppen.

Ett stort problem med många vinterjackor är att det blåser in under dem. En jacka som inte sluter helt tätt kring midjan låter kalluft dra in och upp mot ryggen, vilket leder till att du blir snabbt kall. Samma sak gäller i nacken. Om kragen är för kort och för vid släpper den både ut den kroppsvärme som jackan ska behålla och släpper in kalluft.

En halsduk kan enkelt lösa problemet men det medför även en risk att ha halsduk på sig i stallet och på hästryggen. Det är lätt hänt att du fastnar om du skulle ramla av eller om du hanterar hästen, vilket kan få oerhört tråkiga konsekvenser. Undvik därför halsduk i största möjliga mån i all hästhantering.

Leta i stället efter en jacka eller en overall som erbjuder hög krage som du kan dra upp hela vägen. En mössa bibehåller också kroppsvärme och gör stor skillnad under kalla dagar. Byt däremot inte ut ridhjälmen mot en mössa, byt i stället ut mössan mot ridhjälmen innan du ska upp på hästryggen.

Till skillnad från en jacka sluter en overall tätt runt hela kroppen. Vill du kunna rida med din nya overall bör du leta efter en som är helskodd så slipper du glida omkring i sadeln. Overallen får inte heller vara för bylsig så att den hindrar dig från att röra dig fritt.
När du ska prova ut en som passar bör du testa den både när du sitter ner och när du står upp. Den får nämligen inte vara för kort så att den stramar åt i grenen när du sätter dig ner. Det hindrar dig från att sitta korrekt i sadeln och kommer dessutom vara fruktansvärt obekvämt. Välj hellre en annan modell eller en storlek större, så att den hellre är lite bylsigare än för tajt.

Visste du att …
… saknar du reflexer blir du synlig först på 20 till 30 meters håll. Reflexer på kläderna gör dig synlig redan på 125 meters håll.
… en blåsig dag känns alltid kallare än en vindstilla. Vid minus 10 grader upplevs luften som minus 18 grader vid en vindhastighet på 10 m/s. Nästan en fördubbling alltså.
… sitter du still blir blodcirkulationen sämre och du börjar frysa fortare. Kroppsdelar längst ut på kroppen, så som fingrar och tår drabbas först. Håll i gång med fysisk aktivitet så får du upp blodcirkulationen och du blir automatiskt varmare.

Text och foto: Elin Stahre

Artikeln publicerades ursprungligen i Tidningen Ridsport nr 21, 2015

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden