Hästliv
14 februari 2017 17:05

Experten: Detta gäller vid trailerbesiktning

I går berättade Ridsport om Mikael Nolins nybesiktigade trailer som en 4-åring trampade igenom. Ska golvet kontrolleras vid en besiktning? Enligt experten Morgan Isacsson är svaret solklart.

Experten: Detta gäller vid trailerbesiktning
Morgan Isacsson berättar att trailergolv ska kollas vid besiktningen.

Mikael Nolin berättade sin historia (läs den här) för att få andra hästägare att tänka till och kontrollera sina trailers. 4-åringen som han körde hem från Flyinge trampade utan förvarning igenom golvet i en nybesiktigad trailer och fick avlivas.

I den efterföljande diskussionen stod det klart att det kan vara otydligt vad som gäller vid besiktning och att inte alla besiktningstekniker kontrollerar golvet. Så vad gäller – ska golvet kollas på besiktningen eller inte?

Morgan Isacsson har många år i branschen bakom sig och är kontrollbesiktningsansvarig på Bilprovningens huvudkontor. Han vet således vad det tydliga svaret är.
– Golvet ska kontrolleras, och särskilt på hästsläp. Så står det i reglerna som alla ska följa, säger han.

Transportstyrelsens regler
Reglerna kommer från Transportstyrelsen och härstammar från Bilprovningens gamla handbok sedan långt innan privata bilbesiktningsföretag var tillåtna.
Morgan Isacsson berättar vidare att om skador på golvet upptäcks underifrån vid besiktningen ska teknikern i fråga undersöka det vidare om det går. Det ska bankas extra och provas med kniv, och lyftas på gummimatta inne i släpet om möjligt.

Det verkar som att det skiljer sig åt mellan olika besiktningsföretag, även om alla ska följa reglerna egentligen. Hur undviker man att hamna hos dem som inte kollar golvet?
– Ett tips kan vara att höra dig för var andra med hästtrailers har besiktigat, och att besiktiga där de har varit nöjda med detta. Något annat som kan vara bra är att påminna teknikern för säkerhets skull om att du vill att golvet kollas. Det kostar ju inget att påminna om saken.

Kolla golvet varje år
Morgan Isacsson poängterar att hästägaren har ett stort ansvar när det gäller golvet i trailern och att sköta det på lämpligt vis. Besiktning sker vartannat år på släp som är äldre än fyra år.
– Men, det kan hända mycket på 23 månader och bli så illa att hästen trampar igenom, säger Isacsson.

Han rekommenderar därför mer regelbundna kontroller av golvet, minst en gång om året. Det gäller att lyfta mattan om det går och testa med en skruvmejsel eller kniv om golvet är mjukt någonstans, särskilt om golvet är gjort av ett material som plywood.  Om mattan är fast kan eventuella skador och sprickor eftersökas underifrån. Särskild vikt rekommenderar Morgan Isacsson att man fäster mot kanterna.
– Jag besiktigade själv under många år och har aldrig sett ett hål mitt i golvet. Snarare uppstår slitaget och skadorna främst där skivan är fäst. Det är där, mot kanterna till, som hästen ofta tar stöd och kan trampa igenom.

Det är ju otroligt viktigt att det här görs på rätt sätt. Vad gör den som tvekar på att kontrollera golvet själv?
– Om det är mellan dina besiktningsår kan du göra en frivillig trafiksäkerhetskontroll och få golvet kollat. Har du en firma som brukar serva ditt släp kan du även be att de tittar på golvet.

Några kloka ord om hästtrailer-golv:
•Ta hand om din trailer och golvet på lämpligt vis, beroende på bland annat material.
• Kontrollera golvet minst en gång per år, antingen själv eller hos ett proffs.
• Kontrollerar inte din besiktningstekniker golvet som sig bör – byt besiktningsföretag.
•Inget håller för evigt och ha ingen övertro till ”underhållsfritt”. Aluminiumgolv har vanligen lång livslängd, men det beror på vilken kvalité av aluminium som har använts.
• Vill du ta det säkra före det osäkra kan golvet i ett äldre släp förstärkas med exempelvis durkaluminium.
Källa: Morgan Isacsson

Fakta

Ur Transportstyrelsens författningssamling

6.2: “Skador på lastutrymme ska kontrolleras och bedömas med hänsyn till den last som fordonet är avsett för, det är lastutrymmets egenskaper att uppbära och kvarhålla last som ska vara avgörande. Lastutrymme som utsätts för punktbelastning ska ägnas särskild uppmärksamhet. Upptäcks skadat golv i t.ex. fordon för hästtransport görs, om möjligt, kontroll invändigt genom att lyfta på mattor. Låsanordning för lastbärare får inte vara i sådant skick att anordningen kan öppnas genom vibrationer eller annan oavsiktlig påverkan.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden