Hästliv
20 maj 2017 16:27
Ridsportplus

Ge unghästen en bra uppväxt

Unga hästar har helt andra krav på uppstallning än de vuxna och det finns olika sätt att göra uppväxten bra. Stora uppfödare har grupper av unghästar, men den som vill ta ett föl på sitt enda sto eller köpa en unghäst måste tänka till för att hitta en bra lösning.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Eva Gudmundsson
    Flemminge gård, Norrköping, är störst i Norden på uppfödning av hopphästar. Hon har 30 avelsston och ett stort antal unghästar i olika åldrar som lever i flock.
    – De går i ålderskategorier i storboxar med max nio hästar i samma box. De får hösilage, mineraler och vatten inomhus, men är ute hela dagarna i stora naturhagar med träd, gräs och buskar att sysselsätta sig med. De rör sig mycket i hagarna. Om någon enstaka individ skulle behöva något tillskott så får den det i egen box.
    – De unga hästarna leds normalt inte in och ut ur hagarna. Men vi är noga med att de är inne på natten och att dörren stängs, så att de inte kan gå ut och in som de själva vill. Dörren är stängd på dagen, så att de är ute hela tiden.
    – Vi gör förstås saker med dem ändå, men det är inte ett mål att hantera dem så tidigt. De tål att vi tar på dem, att de verkas och löshoppas ett par gånger per termin.
    – När vi väl gör något med unghästarna, går vi i mål med det.
    – När vi tar in dem i stora stallet brukar de stå två i samma box, eftersom flockinstinkten gör att de tycker om kroppskontakt och de blir oroliga om de är ensamma i stallet. Normalt sett undviker vi att dela på flocken.
    – Var sak har sin tid. Jag tycker att det är väldigt viktigt att unga hästar får vistas i flock, de fostrar varandra i att vara häst. De får vara den ålder de är i, det är inte så att vi kan ta en av dem och lasta och åka iväg på en löshoppning någonstans.
    – Vi kräver ju inte att ett sexårigt barn ska gå på universitetet heller.

    Elin Lilja
    Driver Liljas avel & uppfödning i Nyhamnsläge. Har fyra-fem föl varje år, men tar även emot andras föl.
    – Det blir ofta så att de som bara har ett sto och föl kommer hit med dem efter betet. Sedan går stoet kvar med fölet tills det är dags att vänja av det. Fölet får träffa de andra fölen och lära känna dem innan mamman åker hem igen. Det fungerar väldigt bra.
    – En del ston kommer hit för fölning också. Om ägaren har henne uppstallad i ett inackorderingsstall med många som åker på träning och tävling, kan det vara en mycket bättre och lugnare lösning att stoet är här.
    – Sedan går de här tills fölet är avvant. Efter avvänjning går fölen två och två i stora boxar och är ute från klockan sex på morgonen till 22 och har fri tillgång till grovfoder. Jag har ett äldre sto som kan gå med dem och ett par äldre ponnyvalacker som trygghet och sällskap.
    – På sommaren flyttas de till kuperade beten. Hingstarna åker till hingstbeten om de inte är sålda.
    Elin har kommit på ett smart sätt att ordna bete för ston med föl.
    – Ibland är de tidigare tävlingsstona inte så trevliga i humöret, så det kan vara problem att släppa ihop dem. Det har jag löst genom att sätta en tråd ganska högt så att fölen kan gå under den, men inte stona. På så sätt kommer fölen åt att leka med varandra, utan att mammorna behöver gå tillsammans.

    Lina Henriksson
    Gödinge, har sin 2-åriga frieserhingst helinackorderad på Stuteri Nådhammar, Mölnbo.
    – Jag köpte honom när han var nio månader och visste från början att jag ville att han skulle gå i lösdrift med andra unghästar. Jag kollade runt på flera olika gårdar, men de flesta hade platta hagar och inte så mycket mark. Sedan hittade jag Nådhammar och blev kär i stället direkt när jag kom dit.
    – Här går hästarna i stora hagar med varierad terräng och skog. Det är lagom stora flockar och det går en äldre häst med unghästarna. Det är väldigt fina ligghallar också.
    Det tar Lina runt 40 minuter att ta sig till gården med bil. Hon åker dit ett par gånger i veckan.
    – På sommaren blir det oftare och det kommer det också att bli längre fram när jag ridit in honom. Här finns ridhus, ridbana och bra ridvägar, så jag kan låta honom stå kvar när han är vuxen. Även de vuxna inackorderingarna är ute mycket här, till sent på kvällen.
    Lina har haft häst tidigare, men gjorde ettuppehåll på tio år när den dog.
    – Jag har alltid längtat tillbaka till hästlivet och när jag såg annonsen på det här frieserfölet fastnade jag direkt. I och med att jag kunnat ordna det så bra med helinackordering, där all skötsel och tillsyn ingår och hästarna hålls på ett så bra sätt, fungerar det att köpa en ung häst fast jag inte har eget stall.

     

    Denna artikel är hämtad från tidningen Ridsports pappersutgåva där den publicerades första gången den 30 mars 2017.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden