Sverige
18 april 2012 10:59

SIF:s avstängning var ogiltig

I juni 2010 beslutade Svenska Islandshästförbundet (SIF) att stänga av islandshästryttaren Madelen Johansson från landslaget och alla aktiviteter arrangerade av SIF - ett beslut som Västmanlands tingsrätt nu förklarar som ogiltigt och därför upphäver.

Skälet till avstängningen var enligt SIF att Madelen Johansson hade försatt hästen Björk, som Johansson hade hemma för träning, ”i en situation som ledde till att en allvarlig skada hade kunnat uppkomma”. Björk fick vid longering i augusti 2009 ett sår på tungan – Johansson menar att det var en olyckshändelse, SIF:s veterinärutlåtande anser att såret inte kan ha uppkommit vid rätt hantering av vanlig utrustning.

Madelen Johansson stängdes först av fram till den 31 juli 2011, men när beslutet överprövades den 19 juni 2010 kom styrelsen fram till att avstängningen skulle förlängas ytterligare ett år till den 31 juli 2012. SIF hänvisade då till de tävlingsregler (FIPO)  som det internationella islandshästförbundet (FEIF) har utfärdat.

Men vid rättegången visade det sig att SIF:s styrelse och disciplinnämnd inte haft befogenhet att besluta om avstängning som påföljd för överträdelse av FEIF:s regler om god hästhållning. Beslutet om avstängning saknar därmed stöd i SIF:s regelverk och har inte kommit till på rätt sätt – vilket gör avstängningen ogiltig.

Tingsrätten beslutade även att SIF ska stå för Madelen Johanssons rättegångskostnader på 465 575 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden