Veterinär får erinran

Sverige  En veterinär på västkusten tilldelas en erinran av Ansvarsnämnden, för att ha agerat försumligt i ett fall där en shetlandsponny dog.

Ägarna till den dräktiga shetlandsponnyn kontaktade veterinären i april 2011, då den blivit sjuk. Ponnyns tunga blev slapp och hängde ut ur munnen, ett symtom som är vanligt vid botulism. När ägarna kontaktade veterinären via telefon fick de veta att det, enligt veterinären, var botulism och att enda behandlingen var att ge stoet vätskedropp.

Några dagar senare började det rinna var ur stoets näsborre, och veterinären kontaktades igen. Ägarna ville ha penicillin utskrivet, något som veterinären vägrade eftersom stoet inte hade feber. Veterinären höll fast vid att det var botulism, trots att inga andra hästar i stallet visade samma symtom. Ägarna misstänker att det istället handlade om en infektion, eller att stoet blivit stucket i tungan, och anmälde veterinären då han inte tog deras uppgifter på allvar. Stoet dog senare, troligtvis av blodförgiftning - något som ägarna tror kunde undvikits om de fått penicillin.

Veterinären menar att samtliga symtom pekade på botulism, och att det inte fanns skäl att misstänka något annat.

Ansvarsnämnden för djurens hälso- och sjukvård anser att när ponnyn fortfarande levde efter ett par dagar borde veterinären ha övervägt en annan diagnos, då botulism oftast har ett snabbt förlopp. Nämnden menar också att veterinären behandlat ponnyn för länge i hemmiljö, något som utsatt stoet för onödigt lidande. Istället borde stoet ha skickats vidare till klinik eller avlivats, då ponnyn var mycket dålig. Man anser därmed att veterinären agerat försumligt och inte kan undgå disciplinpåföljd, i form av en erinran.