Sverige
15 april 2013 10:45

Veterinär får erinran

En veterinär i Hörby tilldelas en erinran av Veterinära Ansvarsnämnden, för felbehandling av en häst som förlorade synen på ena ögat.

En hästägare kontaktade distriktsveterinären då hon i september 2011 upptäckte att hennes häst var svullen runt ena ögat. Veterinären kom ut för att titta på hästen dagen efter, och behandlade den. Enligt ägaren ansåg inte veterinären att hästen behövde köras till klinik utan kunde behandlas hemma.

Ägaren hade fortsatt kontakt med veterinären – som då hade slutat som distriktsveterinär men ändå vill följa upp hur det gick för hästen – då ögat inte blev bättre och det var stora problem med att behandla hästen, som blivit aggressiv då den hade mycket ont.
När ägaren efter en tid kontaktade klinik blev hon rekommenderad att köra in hästen. Vid besöket blev hon skickad vidare för en akuttid på en ATG-klinik, då klinikveterinären ansåg att skadan var allvarlig.

På ATG-kliniken kunde veterinärerna konstatera att hästen förlorat synen på det skadade ögat, och att ögat måste opereras bort. I sitt utlåtande skriver veterinärerna att ögat försämrats mycket under det senaste dygnet.
Hästägaren anser att veterinären chansat i sin bedömning och använt hennes häst som försöksdjur. Ägaren vet inte om man hade kunnat rädda hästens öga om hon remitterats till en specialist direkt, men man hade besparat hästen flera veckors lidande.

Ansvarsnämnden anser att veterinären inledningsvis behandlade hästen korrekt, men när den blev sämre borde veterinären omedelbart ha skickat den till en specialist. När veterinären inte gjorde det agerade denne försumligt och får därför en disciplinåtföljd i form av en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden