Sverige
18 april 2013 10:48

Villabygge oroar ridskola

Aledals Ridcenter på Ŗland är snart helt kringbyggt av villor. I ett öppet brev till Mörbylånga kommun skriver ridskolans ägare att deras verksamhet är hotad. Kommuen anser dock att ridskolan är ett "egenintresse" som inte behöver några särskilda hänsyn.

Det har bedrivits ridskola på Aledals Ridcenter sedan 1970-talet. Ägarna Jörgen och Lena Nilsson har på senare år gjort stora investeringar i stallar och ridhus. På gården finns runt 70 hästar, både inackoderingar och hästar som används i lektionsverksamhet.

Ridskolan låg tidigare avskild från annan bebyggelse med gott om skog och annan natur runt omkring sig. Men det var innan Mörbylånga kommun började ge bygglov till mängder av villor i närheten. Och nu kan det bli ytterligare 100 villatomter, många av dem ligger för nära enligt de rekommendationer som finns. Av oro för att de nya grannarna ska klaga på ridskolans verksamhet samt begränsningarna i ridterrängen vädjar nu Jörgen och Lena Nilsson till kommunen att stoppa ytterligare byggplaner. ”Vi hoppas att sunt förnuft vägs in”, skriver de i sitt brev. 

Det svar som ridskolan har fått från kommunen vid tidigare överklagande av byggplaner har varit att ridskolan är ett egenintresse, till skillnad från möjligheterna att exploatera det aktuella området. Länsstyrelsen i Kalmar län går dock på ridskolans linje och menar att bostadshus så nära en ridanläggning kan innebära en fara för människors hälsa. Detta rapporterar flera lokala medier. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden