Sverige
26 september 2013 07:52

Hästgödsel kan bli plast

Snart kan det vara möjligt att omvandla din hästs bajs till plast. Gödslet kan i framtiden komma att bli en värdefull råvara för kemiindustrin i Sverige.

Det var under ett seminarium på Chalmers som det uppkom flera alternativ till hur man kan hantera hästgödslet från landets 360 000 hästar.

– Gödsel är en resurs, det ska inte kosta pengar att bli av med den, den går att använda, säger Maria Kjellberg, hästföretagare, till ATL.

Istället för att bara bränna upp gödslet, finns möjligheten att producera biogas. Biogasen skulle sedan kunna uppgraderas till fordonsgas och matas in på naturgasledningen till Stenungsund. Kemiindustrierna där är intresserade av ett förnybart alternativ till de fossila råvaror de använder idag när de tillverkar olika plastprodukter, skriver tidningen.

Att hästgödseln skulle bli råvara till plast verkar dock inte troligt i nuläget. Till att börja med vill hästföretagarna samverka och pressa kostnaderna för omhändertagandet av gödseln. Kanske blir förbränningen trots allt det bästa alternativet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden