Sverige
13 september 2013 07:50

Jenny blev barbackakändis över en natt

Videon där Jenny Ŗstberg hoppar 140 cm höga hinder har orsakat stor uppmärksamhet på nätet och sociala medier. Det anmärkningsvärda? Hon gör det utan sadel och träns. Ridsport har pratat med svårklassryttaren som inte bangar en utmaning.

Jenny blev barbackakändis över en natt
Jenny Östberg hoppar 140 cm med bara halsring på stoet Chikadee. Picasa

Videon som redan visats över 9 000 gånger på Youtube är filmad från Hästens dag i Matfors i Sundsvall. Från början var det dock tänkt att Jenny Östberg skulle rida höjdhoppning under evenmanget.

– Men jag är inte så intresserad av att hoppa extrema höjder och dessutom är min bästa häst halt. Så jag började fundera på alternativ. Upp till 140 cm var jag beredd att hoppa, men man kunde göra något roligt av det. Att folk har hoppat barbacka har man ju sett. Men undra om man även kan hoppa utan träns? berättar Jenny Östberg från Njurunda.

Hästen hon rider heter Chikadee (e Chess – Artwig) och är ett sjuårigt sto. För att testa om hennes teori var möjlig prövade hon hemma i ridhuset.
– Hon är väldigt känslig, det fungerade bra med att styra med bara en halsring. Hon är stor men rör sig lite och är därför väldigt lätt att sitta på barbacka.

Jenny började med att testa att rida serpentiner i galopp och göra byten. Därefter var det dags att pröva lyckan på hinder. Något som gick så pass bra att Chikadee bjöd mot flera andra hinder efter de tänkta sprången. Vid två tilläfllen hann de öva på hindren innan det var dags för uppvisningen på Hästens dag.

– Hon älskar att tävla och att visa upp sig, säger Jenny som tävlat stoet i ett år, med vinster och placeringar upp till 140 cm hoppning.  Nu ska stoet dock säljas.  

Vad har du fått för reaktioner på din uppvisning?
– De har enbart varit positiva. Det är många som sagt att det är kul att se att man kan kontrollera en häst med så små medel.

Blir det mer barbackaridning hemma nu?
– Haha, nej hemma är det mer vanlig trimning som gäller. Det här var mer en showgrej, säger Jenny som nu planerar att flytta ner till Skåne för att satsa mer på tävlandet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden