Sverige
17 oktober 2014 07:00

Delad mening om sällskap

En oenig kammarrätt har beslutat att en 23-årig häst ska ha sällskap. Domstolen anser att några timmars daglig kontakt med sin ägare inte är tillräckligt för hästens sociala behov.

Oenigheten om hästens sociala liv började när länsstyrelsen krävde att ägaren i Sollefteå såg till att häst inte hölls ensam. Ägaren överklagade med motiveringen att hästen mådde bra, var utan olater och hade gått ensam i många år.

Förvaltningsrätten gav ägaren rätt men länsstyrelsen gav sig inte utan överklagade till kammarrätten som håller med länsstyrelsen. Att hästen mår bra är inte tillräckligt för bedömningen att den får sitt sociala behov tillgodosett menar kammarrätten. Några timmars daglig kontakt med ägaren måste, med hänsyn till Djurskyddsmyndighetens föreskrifter och allmänna råd om hästars sociala behov, anses alltför kort enligt kammarrätten.

Referenten har annan uppfattning och anser att det inte är visat att det finns sådana brister i hästens sociala kontakt att länsstyrelsen haft fog för sitt krav och att länsstyrelsens överklagande därför borde avslås. Det skriver Dagens juridik.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden