Sverige
1 oktober 2014 15:19

Makt i centrum på utställningar

Just nu finns två utställningar om hästar i Sverige. I Borås pågår Sven-Erik Johanssons Med ryttare som förtecken och i Gislaved visas Shiva Anoushirvanis Haters and Horses. Båda fokuserar på maktstrukturer.

Makt i centrum på utställningar
Sven-Erik Johansson har fått inspiration till sina målningar från det undermedvetna.

Det är inga vanliga utställningar där hästens skönhet och kraft står i centrum. I stället handlar de båda utställningarna om maktstrukturer och hierarkier kring hästlivet. 

Shiva Anoushirvanis Horses and Haters visas i Gislaveds konsthall har Shiva Anoushirvani sina verk där hon använder ridsportens attribut och koder för att spegla maktstrukkturer i samhället. Konstären menar att ridskolevärlden är lika hierarkisk och hård som världen utanför med den skillnaden att det nästan enbart är tjejer och kvinnor som härskar i stallet. Utställningen i Gislaved innehåller bland annat en video och en installation med hästbajs.
– I stallmiljön finns väldigt många symboler kring makt och styrka, säger Shiva Anoushirvani till Värnamo Nyheter.

Även i Sven-Erik Johanssons utställning Med ryttare som förtecken står maktstrukturer i centrum. Utställningen, som visas i Borås konstmuseum, består av skulpturer, målningar och teckningar. Han har hämtat inspiration från sitt undermedvetna och flera av verken skildrar ryttaren som maktsymbol. Verken anspelar bland annat på många städers pompösa statyer av kraftfulla kungar till häst, men visar en annan sorts ryttare med krumma ryggar, sittandes på hästar med vingliga ben. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden