Sverige
27 oktober 2014 05:00

Säkerheten äventyras på nya Ultuna

Golven är för hala, boxarna för små och tvångsspiltorna felkonstruerade. Säkerheten är otrygg för både studenter och hästar i de nya lokalerna på hästkliniken vid nya veterinär- och husdjurscentrum i Ultuna.

Det tycker i alla fall Ove Wattle, lektor och avdelningschef för hästundervisningsdelen vid veterinärprogrammet. De nya lokalerna med prislappen 1,8 miljarder kronor stod färdiga i somras. Men Ove Wattle har vetat om att det skulle bli problem med de nya lokalerna.

– Vi har vetat i många år att det inte skulle fungera. Grundproblemet är att vi som arbetar som lärare i verksamheterna inte har fått vara med vid utformningen av lokalerna. Redan 2007 slutade man lyssna på oss, säger han till UNT.

Efter att studenterna stängdes av från undervisningen för ett par veckor sedan har gummimattor lagts på det hala golvet och en tvångsspilta har byggts om så att studenter kan vara med vid undersökning och behandling.

Förutom detta ska samtliga golv där hästar vistas att bytas och ett antal boxar och tvångsspiltor att byggas om. Som det är nu finns det risk att de som framförallt undersöker mindre hästar kan skada sig.

– Det finns en arbetsgrupp och en plan för när allt ska vara åtgärdat, så att det blir en väl fungerande verksamhet för personal och studenter, säger Torkel Ekman, prodekan vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap (VH-fakulteten), till UNT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden