Sverige
17 november 2014 12:16

Hästägarskola med hästar på lösdrift

På Tjuvkil Mellangård i Kungälv bygger man en brygga mellan ridskola och att äga egen häst. Här får barnen ha häst några dagar i veckan - med ponnyn på lösdrift.

Hästägarskola med hästar på lösdrift
Tjuvkil Mellangårds ponnyekipage flankerade av Caroline Stenlund till vänster och Maria Kjellberg-Bordahl till höger.

På Tjuvkil Mellangård, i Kungälv norr om Göteborg, går hästarna i lösdrift och ponnybarnen är aktiva, träningsvilliga och vetgiriga. I mötet med mellan gårdens ägare Maria Kjellberg Bordahl och Caroline Stenlund, flitigt anlitad tränare till anläggningens ponnyekipage, växte idén med Ponnyfokus fram.

Ponnyfokus erbjuder familjer en brygga mellan tiden på ridskola och en egen häst. Lite som en hästägarskola där man lär sig att hålla hästar i lösdrift, en alltmer vanlig form av hästhållning.

– Vi vill utbilda såväl föräldrar som barn i att ha en egen ponny, säger Caroline.

- Och våra hästar går i lösdrift, det moderna sättet att ha häst i dag. Vi har en generation hästtjejer här på gården som tränar och tävlar som alla andra men inte vet hur det är att ha häst på box, säger Maria.

Man har redan ett par ponnyer i verksamheten och fler är på väg.

- Vi kommer att skriva avtal där man rider och tar hand om ponnyn tre dagar i veckan. En av dessa dagar rider man lektion för mig, säger Caroline.

Det kommer också att bli möjligt för deltagarna att få åka på mindre tävlingar. Alla ryttare kommer att få sätta upp tydliga mål med sin ridning och föra loggbok över alla ridpass. En gång i halvåret blir det utvärdering.

Maria Kjellberg Bordahl driver gården Tjuvkil Mellangård som varit i släktens ägo i många generationer. Hon har utvecklat verksamheten med lösdriftshästhållning. Ett sätt att hålla hästar som i ett flertal studier visat ge friska och hållbara hästar.

- I dag har vi bara ett fåtal boxar för hästar som av någon anledning måste stå själva, kanske på grund av någon skada. Vi vill att familjerna som är med i Ponnyfokus ska få lära sig att ha häst i lösdrift. Det är inte många ridskolor som har en sådan hästhållning även om det börjar bli allt vanligare inom andra former av hästverksamhet, säger Maria.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden