Sverige
17 november 2014 11:43

Missade att fylla i passet för livslång slaktkarens

En veterinär har fått en erinran från disciplinnämnden efter att ha behandlat en häst med medel som ger livslång slaktkarens, utan att fylla i detta i hästens pass.

Det var under förra sommaren som en häst fick behandling av en veterinär vid en hästklinik. Hästägaren tog sin häst till veterinären efter en hopptävling då hästen satte sig på bakbenen när den stannade på ett hinder. Veterinären sprutade in ett medel som ger hästen livslång slaktkarens utan att varken informera ägaren eller skriva in det i passet. Detta skedde även vid det andra och tredje besöket. Hästen blev trots behandling inte bättre och ägaren vände sig till en annan veterinär, som behandlade hästen framgångsrikt.

Veterinären hävdar att han har informerat hästägaren om karenstider, samt fyllt i journalerna, däremot missat att fylla i hästens pass.

Statens jordbruksverk anser att veterinären har varit försumlig i sitt yrkesutövande då han har behandlat hästen med preparat som gör att hästen inte får gå till livsmedelsproduktion efter slakt. Risken finns att hästen slaktas för livsmedelsproduktion och preparat som kan vara skadliga för människor kommer ut i livsmedelskedjan, då detta inte syns i passet.

Ansvarsnmänden för djurens hälso- och sjukvårdsbeslut har beslutat att ge veterinären en disciplinpåföljd i form av en erinran.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden