Sverige
20 november 2014 15:09

Staten fick betala

Lunds tingsrätt har sagt nej till polisens krav att en kvinna i Hörby kommun ska betala 60 000 kronor för hennes omhändertagna och avlivade djur.

En häst och fyra katter omhändertogs efter larm om att kvinnan var försvunnen och att djuren for illa. Hästen fanns  i ett stall med för lågt tak och en djurskyddsinspektör som såg genom ett fönster bedömde att katterna for illa. Djuren avlivades några dagar senare. Djurägaren överklagade men förlorade både i förvaltningsrätten och i kammarrätten.

Polisen krävde djurägaren på drygt 60 000 kronor för omhändertagandet och avlivningen av djuren. Lunds tingsrätt har avvisat kravet och säger i sin dom att det inte finns någon utredning om hur djuren identifierats, och därmed inga bevis för att det är den aktuella djurägarens djur som avlivats. Redan det konstaterandet är enligt rätten skäl att avslå polisens krav. Därmed får staten stå för kostnaden och  dessutom betala kvinnans rättegångskostnader på över 50 000 kronor.

Tingsrätten konstaterar vidare att både polis och djurskyddsinspektörer, redan innan omhändertagandet var avslutat, informerades om att kvinnan inte var försvunnen, och att djuren därmed inte var övergivna.

– Vi får analysera domen och först efter det kan vi bestämma om vi ska överklaga eller inte, säger advokatfiskal Sara Smeds, statens företrädare i ärendet, till SVT Sydnytt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden