Sverige
19 november 2014 10:59

Tjejerna om natten i skogen

De två tjejer som red vilse i en skog i Bjurdamm utanför Vedum i tisdags kväll, klarade sig oskadda genom dramat. Men en av hästarna fick avlivas. Här berättar Sofia själv om vad som hände.

Det var i tisdags kväll som polisen larmades om att två tjejer till häst var vilse i en skog i Bjurdamm utanför Vedum.

Skogen de två tjejerna red i var inte okänd mark för dem, men trots pannlampor och kännedom om skogen tappade de bort sig och befann sig plötsligt mitt i sumpmarken.
– Marken såg fin ut, det såg ut som gräs men helt plötsligt sjönk vi igenom. När hästarna sjönk så hoppade vi av och försökte hitta bättre mark men det var sumpmark överallt och till och med vi sjönk ner till höften. Det fanns ingen mark vi kunde ställa hästarna på, berättar Sofia för SR P4 Skaraborg.

Mobiltelefonernas batteri hade laddat ur och Sofia fick gå för att kalla på hjälp. Till slut hittade hon en hönsfarm som hon hoppades kunna ringa på hjälp från. Huset var dock tomt.
– Det kändes som en film, huset var helt öde och jag fick slå sönder ett fönster för att ta mig in och ringa 112.

Kompisen som var kvar i skogen somnade, nedkyld och utmattad, samtidigt som hon höll i hästarna. Vid stallet påbörjades räddningssöket efter tjejerna och hästarna, men de hittades först 22:30 – då hade tjejerna varit ute i totalt fem timmar. Kompisen fick föras i ambulans till sjukhus och var kraftigt nedkyld. Den ena hästen fick dock avlivas på plats.
– Han är ju såpass stor så man kan inte dra upp honom av egen vilja, han måste vilja själv. Det värsta var att jag inte kunde göra något när jag såg att hästen mådde dåligt. Att han inte orkade mer, säger Sofia.

Den andra hästen, en nordsvensk, klarade att ta sig upp ur sumpmarken och kunde ledas ut ur skogen.

Lyssna på hela radioinslaget här:

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden