Sverige
19 december 2014 14:53

Hippologen får sina miljoner

Hippologutbildningen vid SLU får tre miljoner kronor i direkta bidrag av staten i den nya borgerliga budgeten, som nu har klubbats även i dess detaljer.

I januari gjordes avtalet om mellan ATG och HNS, som bland annat står bakom för hippologutbildningen på Flyinge, Strömsholm och Wången.

Avtalet innebar att HNS fick tre miljoner mindre av vinsten från ATG, samtidigt som regeringen lovade att direktfinansiera hippologutbildningen med samma belopp. Tre miljoner är en tiondel av kostnaderna för den treåriga hippologutbildningen.

När den socialdemokratiska budgeten presenterades tidigare i höst fanns det inte med något direktanslag till hippologen, men borgerliga politiker upptäckte misstaget och när borgarnas budget nu har klubbats finns pengarna åter på plats.

Samtidigt leder den borgerliga budgeten till mindre pengar på andra områden som delvis berör hästnäringen.

Jordbruksverkets begäran om ökat anslag på 18 miljoner för att klara ökande kostnader nekas i den borgerliga budgeten, och det blir också fem miljoner kronor mindre i statliga bidrag till distriktsveterinärerna och deras fältverksamhet.

Enligt tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) är det en följd av att antalet djur har minskat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden