Sverige
26 mars 2014 06:01

”All sport på hög nivå är välbetald”

Nina Lekanders debattartikel om att SVT framställer ridsporten som en överklassport i Ryttareliten har fått Lisen Bratt Fredricson att reagera. "Varenda gruskorn på vår gård är pengar vi tjänat ihop till själva".

”All sport på hög nivå är välbetald”
Lisen Bratt Fredricson håller inte med Nina Lekanders debattinlägg om att ridsport framställs som en överklassport i serien Ryttareliten. Roland Thunholm

I inlägget på SVT Debatt skriver Nina Lekander att ”TV-programmet Ryttareliten riskerar cementera bilden av ridning som en sport endast för överklassen. Det hade varit klädsamt om åtminstone en av elitryttarna kom från något enklare förhållanden. ”

Lisen Bratt Fredricson, en av frontfigurerna i serien, reagerade omedelbart och gav sig själv in i debatten. Hon känner inte igen sig i att varken hon, hennes man Peder eller bröderna Zetterman skulle ha fötts med guldsked i mun.
– Det är så frustrerande med människor som tycker något om sådant de inte är insatta i. Varenda gruskorn på vår gård är pengar vi tjänat efter att vi sålde Casanova. Folk tror att vi har 40 egna hästar i stallet, men halva stallet tillhör våra sponsorer eller andra hästägare, säger Lisen till Ridsport.

Själv tycker Lisen inte att SVT har vinklat serien åt något håll.
– Allt det de filmat är sådant som hänt i verkligheten. Ju längre serien går tror jag också att man kommer att få se alla delar. På ett sätt tycker jag att det var bra att de började visa Falsterbo i första avsnittet. Det känns glamouröst och är det i vissa delar, men det är också vår hårdaste arbetsvecka på hela året. Det finns bitar som inte är så glamourösa.
– Jag tycker också att folk runtikring har uppfattat att det handlar om hårt arbete, att vi aldrig har några lediga helgdagar. Det kommer fram, säger Lisen.

Tycker du själv att ridsport är en överklassport?
– Ryttareliten handlar ju just om eliten och inte om hobbyryttarens vardag. All sport på hög nivå är välbetald, men jämför man med fotboll så är det stor skillnad. Visst tjänar vi pengar, det gör vi, men prispengarna är långt ifrån vad man får inom golften till exempel.
– De flesta som är framgångsrika inom något tjänar pengar och jag sticker inte under stol med att jag är bra på att ta fram hästar, säger hon.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden