Sverige
24 mars 2014 21:13

Daniel om beslutet att sälja Glory Days

I del tre av SVT:s serie Ryttareliten berättar Daniel Zettermans om det tuffa beslutet att sälja Glory Days. Ett tungt vägande skäl var att han ville ge mamma Aisling en trygg pension.

Daniel om beslutet att sälja Glory Days
Daniel har svårt att hålla tårarna tillbaka när beslutet att Glory Days ska säljas är klart.

Glory Days, född hemma på Springfield Farm i Linderöd, var hästen som skulle ta Daniel Zetterman till världstoppen och som han vann SM på sommaren 2012. Den vita Cardento-valacken var också Daniels stora personliga favorit.

Därför var det många som förvånades över nyheten från Florida i januari 2013 att Glory Days sålts till den unga amerikanskan Katie Dinan.

I Ryttareliten berättar Daniel Zetterman att bara något dygn efter att han landat i Wellington, fick ett telefonsamtal från den amerikanske toppryttaren Maclain Ward, Katie Dinans tränare.

– Han frågade om min häst var till salu. Jag var inte direkt jättepositiv och sa att jag var tvungen att diskutera med mamma. Så vi fick ett väldigt bra erbjudande, säger Daniel.

Någon köpesumma avslöjas inte i Ryttareliten. Men tittarna får se en gråtande Daniel klappa om Glory Days och höra hans tankegångar.

– Mamma har offrat allt för oss. Varit där hela tiden, hållit ihop mig och Alex. Hon har stött oss hundra procent, trots att det varit extra jobbigt för henne, berättar Daniel.

Han säger vidare att en del av pengarna för Glory Days blir lite av Aslings pensionspengar:

– Jag vill ge henne någon sorts frihet och framtid. Det är dags för henne att kunna trappa ner och njuta av livet, göra saker som gör henne lycklig.  

Pappa Royne Zetterman har i ett annat sammanhang berättat att han tidigare genom åren sagt nej till bud på Glory Days – för Daniels skull.

Katie Dinan, 20, är en av USA:s mest lovande unga ryttare, och dotter till finansmannen Jamie Dinan god för 14 miljarder kronor enligt Forbes.

Katie Dinan har sedan köpet haft flera placeringar med Glory Days upp till femstjärnig nivå. Med sin bästa häst Nogat du Vallet kom hon på 16:de plats i världscupfinalen i Göteborg förra året.

Ryttareliten, avsnitt 3, sänds imorgon, tisdag, kl 20 på SVT1. Serien kan också ses på SVT Play.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden