Sverige
16 april 2014 22:13

Politiker behöver kunna häst

Fler hästkunniga politiker skulle leda till bättre ridanläggningar. Det var en åsikt som framfördes när hästvärlden mötte politiker på stallgången i Trollhättan på onsdagen.

Politiker behöver kunna häst
Politikerna fyllde stallgången i Trollhättans ridskolestall.

Hästarna ska in i politiken. Det är målsättningen för en satsning som flera delar av hästsektorn står bakom, och på onsdagen var det premiär för de träffar mellan politiker och hästmänniskor som ska hållas runtom i Sverige under våren.

Ett 50-tal politiker och hästföretagare tillbringade hela onsdagen på Trollhättans Fältrittklubb som har en stor anläggning med bred verksamhet.

Dagen handlade bland annat om olika villkor för olika idrotter.
– Det finns många fina fotbollsplaner och ishallar, och det beror på att många politiker är engagerade i fotboll och hockey, hävdade en av kommunpolitikerna som var med.

Han fick snabbt mothugg av andra som hävdade att politiker tänker längre än så, men att det finns en risk att de som hörs mest också får mest.

Merparten av politikerna kom från Trollhättan och närliggande kommuner.
– Det är bra att få se hur det fungerar på en annan anläggning, sade Annelie Högberg (S) från Uddevalla, som menade att hästnäringen borde uppmärksammas mer av politiken.

Maria Nilsson (KD) från Trollhättan erkände utan omsvep att hon inte kunde någonting om hästar när inbjudan till politikerträffen damp ned, men hon började läsa på direkt.
– Jag är tacksam för att få komma hit och lyssna, och nu ska jag tala vidare med mitt parti, sade hon i den avslutande diskussionen.

De orättvisa villkoren för ATG var en av frågorna hon lovade driva vidare. Spelet på trav och galopp inom ramen för ATG minskar, samtidigt som utländska spelbolag tar allt fler andelar av spelmarknaden. Dessa bolag behöver varken bekymra sig över vinstpengar till deltagarna eller betala skatt som ATG gör.

Andra frågor som hästsektorn lämnade över till politikerna att fundera vidare på gällde hästföretagarnas villkor, frågan om ridning som avdragsgill friskvård, och hur man ska jämföra kostnader för en ridskola och andra sporter på ett rättvist sätt.
– Vi vill också berätta vad hästen kan ge samhället, i form av brygga mellan stad och land, arbetstillfällen, och folkhälsa, sade Stefan Johanson, vd för Hästnäringens nationella stiftelse.
– Dessutom kan hästen övervinna motsättningar mellan grupper. När vi står där på stallbacken spelar det ingen roll vem som är fattig eller rik, ung eller gammal. Inför hästen är vi alla lika.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden