Sverige
19 april 2014 12:10

Tingsrätten fastställde avtalstyp

Det var helt klart att hästen skulle återlämnas, vilket också hade skett. Men var den köpt eller hyrd? Helsingborgs tingsrätt beslutade att den var köpt.

Tvister om skador på köpta/sålda hästar uppstår då och då. I detta fall kunde säljaren inte bevisa att åberopade skador inte fanns när den 7-åriga hästen såldes. Det stod därmed klart att säljaren skulle ta tillbaka hästen.

Frågan att lösa var om hästen var såld eller hyrd eftersom avtalet mellan säljare och köpare hade rubriken Köpe-/hyreskontrakt för häst.

Köparen, som hävdade att det handlade om ett köp, hade krävt tillbaka inbetalda 30 000 kronor för hästen samt drygt 89 000 kronor i utlagda kostnader. Säljaren hävdade att det var ett hyresavtal som skulle betalas med 30 000 kronor årligen under tre år till totalt 90 000 kronor (som även anges i köpe-/hyreskontraktet) och att andra regler än konsumentköplagen gällde.

Med hänvisning till övrig text i kontraktet ansåg tingsrätten den 8 april att det rörde sig om ett köp och att konsumentköplagen därmed gällde. Säljaren dömdes att betala dels köparens krav på drygt 119 000 kronor och dels köparens rättegångskostnader på 212 768 kronor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden