Sverige
14 april 2014 12:30

”Viktiga frågor lyfts fram”

LRF Häst svarar på det öppna brevet om de viktiga hästfrågor som lyftes i ett öppet brev från några hästföretagare. "LRF Häst och HNS anser att arbetet bör inriktas på att djur inte ska omfattas av konsumentköplagen" skriver Titti Jöngren, ordförande i LRF Häst.

Svar på öppet brev till LRF Häst från Barbro Winge, Marie Tover, Ingmari Arwidsson, Hanna Lindahl, lantbrukare och hästföretagare i Kronoberg, Småland

Varmt tack för en mycket bra skrivelse och för att ni tog er tid att formulera konstruktiva förslag på fokusområden för LRF Häst. Ni lyfter flera viktiga områden och glädjande nog verkar det finnas en stor samstämmighet i hästnäringen gällande vilka frågor som är knäckfrågorna att lösa framöver. Den 25 april ska Hästdelegationen ha ett strategimöte för att diskutera prioriteringar inom LRF Häst samt anta en verksamhetsplan och budget. Denna skrivelse blir ett utmärkt inspel inför de diskussionerna. Men trots att verksamhetsplanen ännu inte är beslutad vill vi ta tillfället i akt och svara på punkterna i brevet då vi redan idag arbetar med flera av dem.


Konsumentlagstiftningen
En motion från LRF Jönköping på detta tema ska behandlas på LRFs Riksförbundsstämma i vår. Redan idag arbetar LRF Häst med frågan tillsammans med bland annat Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS, som LRF är medstiftare till. HNS har ett samarbete med Svenska Kennelklubben som har liknande problem. Problematiken återfinns även i flera andra länder och lyfts löpande i European Horse Network och i Copa Cogeca.

Konsumentköplagen har i vissa delar sin grund i ett EU-direktiv. Det finns idag ingen politisk strävan att försämra konsumentskyddet. Det är därför en bedömning att det kanske inte i första hand är någon framkomlig väg att försöka ändra på denna lag. LRF Häst och HNS anser därför att arbetet bör inriktas på att djur inte ska omfattas av konsumentköplagen.  

Det bör understrykas att det inte finns något utrymme att friskriva sig från konsumentköplagen, men jag vill passa på att lyfta fram, att förutsättningarna för en lyckad hästaffär kan öka genom att få till ett bra avtal mellan säljare och köpare. För att erbjuda denna typ av hjälp under tiden som påverkansarbetet pågår, har LRF Konsult tagit fram en avtalstjänst. Denna baseras på ett köpekontrakt och tre timmars individuell rådgivning kring den aktuella försäljningen med stor tonvikt på ett av de vanligaste reklamationsskälen: Egenskaper och förutsättningar som köparen förutsätter att hästen har (d.v.s. förväntningar och användningsområde). LRF Häst ser även en möjlighet för marknadsaktörerna att ta fram en form av försäkringslösning.


Svenskfödda hästar
LRF Häst satsar tillsammans med HNS, Avelsföreningen Svenska Varmblodiga Hästen, Svenska Hästavelsförbundet, Svenska Islandshästförbundets stiftelse för avel, Svensk Galopp, Svensk Travsport, Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen och Travklubben Sleipner på att synliggöra de mervärden som svensk avel och uppfödning står för. Vi är duktiga på att producera hästar i Sverige, men vi har hittills inte varit lika bra på att framhålla det. Hästnäringens gemensamma satsning Horses made in Sweden handlar om just det – att synliggöra och berätta om de mervärden som svensk avel och uppfödning kan erbjuda. Vi har bra och stora hagmarker samt ett gott djurskydd och smittskydd i Sverige, vilka är exempel på konkurrensfördelar. Målet med Horses made in Sweden är att svenskfödda hästar ska vara det självklara valet vid hästköp, att antalet betäckningar ska öka och att villkoren för hästuppfödning i Sverige förbättras. Här finns mer information om satsningen www.horesmadeinsweden.se

 

Hästen som livsmedel
LRF Häst instämmer helt i att detta är en viktig fråga, både ur ett djurvälfärdsperspektiv och ur ett ekonomiskt perspektiv. HNS har tillsammans med LRF, SLU och Jordbruksverket har drivit projektet Hästliv som undersökt varför så få hästar slaktas i Sverige och varför hästens betydelse som livsmedelsproducent är så underskattad. Dessutom har projektet fokuserat på att sprida kunskap om avlivning. Tydlig information och bättre kunskaper om innebörden av olika alternativ kan underlätta för hästägare att välja det alternativ som passar dem bäst när de ska skiljas från sin häst.

Precis som skrivelsen tar upp har den så kallade hästköttsskandalen försvårat arbetet med att lyfta hästens betydelse som livsmedelsproducent. Projektets arbete framåt kommer därför att fokusera på de slakterier som är intresserade av att ta emot hästar och frågan om passhantering. Passhanteringen är mycket viktig och här måste vi i alla led hjälpas åt att skapa förtroende för hästpassen, en uppgift för såväl veterinärkåren som hästägarna. Det är veterinärens ansvar att alltid fylla i passet men det åligger också djurägaren att se till att passet alltid finns tillgängligt för att fyllas i. Detta sköts inte alltid korrekt, vilket har medfört att förtroendet för hästpassen när det gäller säkerhet ur ett livsmedelsperspektiv, har skadats.


Hästen i jordbrukspolitiken

I denna fråga finns en motion från LRF Gotland, som kommer att behandlas vid LRFs Riksförbundsstämma. Precis som skrivelsen anger, blir företag med hästar uteslutna från kompensationsbidrag för vall och betesmark och från tilläggsersättningen för miljöersättningen för vall. För att få kompensationsbidrag och tilläggsersättning för vallodling krävs ett visst antal nötkreatur, får eller getter per hektar. Där räknas hästen alltså inte räknas som stödgrundande djurenhet i dagens regelverk. För att få grundersättningen inom miljöersättningen för vallodling krävs dock inget djurinnehav.

LRF Häst har initierat en utredning om vilken effekt det kan få om även hästar räknas som ersättningsgrundande djurenheter för kompensationsbidrag och tilläggsersättning för vall. Utredningen har just inletts och kommer att belysa ett antal frågor, t.ex. hur stor areal och hur många hästar som berörs och vilka konsekvenser en förändring skulle få för hästnäringen, såväl ekonomiskt och administrativt. Inför mötet med Hästdelegationen i april, kommer frågan att beredas och vi ska diskutera hur vi bäst agerar för hästnäringen. I skrivande stund inväntar vi också ett nytt förslag från Jordbruksverket, som har fått i uppdrag av Landsbygdsdepartementet att utreda möjlig utformning för kommande landsbygdprogram, där dessa regler kan komma att påverkas i någon form.


Näringsverksamhet
Precis som skrivelsen lyfter, finns det en attityd hos vissa verk och myndigheter, t.ex. Skatteverket, att hästföretagande inte är professionellt företagande. LRF Häst och LRF Konsult, liksom flera andra företrädare för branschen, är tillsammans med Skatteverket med i en referensgrupp för hästbeskattning där vi försöker påverka dessa frågor. LRF Konsult har dessutom varit drivande i flertal processer samt tagit fram en handlingsplan – med särskilda omständigheter att beakta – för att öka möjligheterna att få igenom hästverksamheter som näringsverksamhet.

LRF Häst anser också att det saknas hårda fakta för att komma åt denna attitydproblematik. Vi ser det därför som en prioriterad uppgift att ta fram statistik för hästföretagandet runt om i landet, så att vi får en bättre bild av vilka företag som finns och hur de går för dem. Med den kunskapen som bas, kan LRF Häst bedriva ett mer effektivt opinionsbildnings- och lobbyarbete, i bl. a. denna fråga.


Miljömål

LRF Häst håller med om att hästen är ett utmärkt betesdjur som i stor del bidrar till miljömålen. Även här handlar det om en profilering av hästen som ett lantbruksdjur, i detta fall en landsbygdsvårdare. Som information kan nämnas, att LRF Häst i dagarna lämnade in ett remissyttrande på en internremiss på LRF gällande regeringens förslag på hur delar av kommande regelverk för EU-ersättningar kommer att se ut. LRF Häst har i yttrandet tydliggjort hästens betydelse för landskapsvården och betydelsen av just hästen som betesdjur, då den har förutsättningar för att, på ett för landskapet och den biologiska mångfalden bra sätt, komplettera andra betande djur i det svenska jordbruket.

Ridning som friskvård
Detta är en viktig fråga som Svenska Ridsportförbundet, SvRF, driver med kraft. Skatteavdrag för ridning som friskvård är naturligtvis också en viktig företagarfråga, då det skulle leda till en större efterfrågan på ridtjänster och därmed gynna företag som levererar dessa tjänster.

Som avslutning vill jag säga att LRF Häst ser fram emot ett gott samarbete i hästnäringens gemensamma strävan mot en mångfald av livskraftiga hästföretag som växer på en sund marknad i hela Sverige.

Titti Jöngren
Ordförande i Hästdelegationen, LRF Häst

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden