Sverige
28 april 2019 16:30

Så här gör du om hästen utsätts för rök

BrandDen senaste tiden har flera skogsbränder härjat i Sverige. Även om din häst inte är i direkt fara kan den skadliga röken färdas långt. Här får du tips om hur du kan skydda din häst.

Så här gör du om hästen utsätts för rök
Brandrök innehåller många skadliga partiklar. Foto: Istock (Arkivbild)

Hästsverige informerade på sin webbplats om hur rök påverkar hästar i samband med den stora skogsbranden i Västmanland för några år sedan.

De små partiklarna i brandrök kan ansamlas i luftvägarna och ge sveda i ögonen, rinnande näsa och bronkit. De kan också förvärra hjärt- och lungsjukdomar som hjärtsvikt, kronisk obstruktiv lungsjukdom, emfysem och astma.

Rök innehåller koldioxid, kolmonoxid, partiklar, sot, kolväten och andra organiska ämnen som kväveoxider och spårämnen.

Rökens innehåll beror på vad det är för material som brinner, hur förbränningen skedde och hur varmt det som brinner är. I rök från skogsbränder är partiklarna i sig det farligaste. De är ofta mycket små och kan tränga långt ned i lungorna.

Påverkas som människor

Hästar påverkas på samma sätt som människor av rök med irriterade ögon och luftvägar. En del tillstånd som kronisk bronkit, kvickdrag eller återkommande luftvägsobstruktion kan förvärras av rök. Höga halter av partiklar kan ge ihållande hosta, snorande näsa, väsande missljud från lungorna och försvårad andning.

Symptom på försvårad andning hos häst är uppspärrade näsborrar och överdrivna andningsrörelser. Partiklarna kan också påverka immunförsvaret och minska lungornas förmåga att rena sig från främmande material.

Friskt vatten och återhämtning

Hästsverige ger rådet att begränsa träning av häst när det finns synlig rök. Se till att hästen har rikligt med friskt vatten nära där den äter, för att optimera vattenkonsumtionen då vatten gör att luftvägarna hålls fuktiga vilket underlättar reningsprocessen. En häst som får andningsproblem ska undersökas/behandlas av veterinär.

Det är också viktigt att en häst som har skadats av rök får tillräckligt med tid att återhämta sig. En luftvägsskada som utlösts av skogsbrandrök tar fyra till sex veckor att läka. Om man försöker träna hästen under läkningstiden kan tillståndet förvärras och läkningen fördröjas.

Om hästar inte kan flyttas från ett rökfyllt område bör de hållas inomhus med stängda fönster och dörrar. Försök att hålla luftfuktigheten hög.

Delar av denna artikel publicerades på Ridsports webb första gången i augusti 2014.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden