Sverige
15 september 2014 19:03

Allians hoppas på kommunen

Ridklubbarna i Varberg har gått samman för att sätta press på kommunen. Närmast i tiden ligger upprustning av befintliga anläggningar. Längre fram hägrar en gemensam tränings- och tävlingsanläggning som ridklubbarna kan hyra på samma gynnsamma villkor som fotbollen och andra stora sporter hyr sina anläggningar.

Allians hoppas på kommunen
Styrelsen i den nybildade Hästsportalliansen Varberg ser positivt på framtiden. Från vänster Birgitta Gunnesson, Varbergs Ridklubb, Bibbi Davidsson, Tvååkers Kör- och Ridklubb, ordförande Kalle Nilson, Olsegårdens Ridklubb, Christina Hillman, Viskadalens Ridklubb, Alicia Åström, Himledalens Ridklubb, Inger Johansson Jonstaka Ridklubb, Claes Axén, Skultagårdens Ryttarförening. Ryttarkamraterna i Varberg saknas på bilden. Annika Karlbom

Ridsporten är den tredje största sporten i Varbergs kommun efter fotbollen och innebandyn. Det finns åtta ridklubbar varav flera saknar egen anläggning. Tidigare har klubbarna var och en vänt sig till kommunen med sina problem. Tanken att gå tillsammans väcktes på en ordförandekonferens till vilken Hallands ridsportdistrikt bjudit in politiker från respektive kommuner.

– Vi insåg att ska vi kunna driva ridsporten framåt måste vi enas om ett gemensamt mål, förklarar Kalle Nilson, ordförande i Hästsportalliansen Varberg.

Innan man kom till skott och bildade alliansen har samtliga ridklubbar beskrivit sin situation för en tjänsteman på fritidskansliet och det har hållits ett gemensamt dialogmöte med kommunen. I botten för kommunens intresse ligger en jämställdhetsutredning, där hänsyn tas till fördelningen av resurser mellan olika idrotter.

– En ridklubb som äger sin anläggning har utgifter dygnet runt, medan en fotbollsklubb bara betalar en subventionerad hyra under tiden anläggningen används. Den typen av dolda bidrag måste också vägas in i jämställdhetsutredningen, påpekar Kalle Nilson.

Kommunen och klubbarna är överens om att det inte räcker att lösa akuta behov. Det krävs en strategi som syftar framåt också.

– Vi har fått bra respons hos kommunen. Dessbättre existerar ingen avundssjuka klubbarna emellan. Satsar kommunen på en anläggning där det drivs ridskola, får vi andra del av det också så småningom. Ridskolan tillför nya ryttare och hästägare, som söker sig till klubbar i sin närhet.

I framtidsperspektivet finns den gemensamma tränings- och tävlingsanläggningen som uppfyller dagens krav på säkerhet och där klubbar i samverkan kan arrangera nationella tävlingar.

– Det här är en vision som inte kan uppfyllas över en natt men förhoppningsvis inom fem år. Nu hänger det på oss att vi är uthålliga och driver på kommunen, summerar Hästsportalliansens ordförande.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden