Sverige
28 september 2014 11:55
Ridsportplus

Gratis tips på Marknes clinic

Det handlade om komfortboxar, om att fånga upp bakdelen, och att hoppa små hinder som om de vore höga. Pether Markne hade clinic inför fulla läktare under Skara Hästivalen.

Gratis tips på Marknes clinic
Pether Markne var lika snabb till beröm när ryttarna gjorde rätt som till anvisningar när ryttaren begick misstag.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Totalt åtta ekipage fick utstå under Pether Marknes stundtals skarpa blick.
    – De är förberedda på hur det ska bli, försäkrade A-tränaren i såväl dressyr som hoppning, när han hade kommenterat ryttarnas sitsar och skänklar, som han inte bara var nöjd med.

    I början av passet har hästens form inte högsta prio, förklarade Pether Markne, som bad ekipagen att trava och lägga in ett skrittsteg vart tionde-elfte steg och sedan i galopp lägga in ett travsteg lika ofta.
    – Om man inte klarar övergångar i högre gångarter ska man gå tillbaka till skritt.

    Galoppbyten, vändningar och att hästarna spårade var andra fokuspunkter som ekipagen fick träna på. En övning var att rida öppna – men inte på böjda spår.
    – Hemma i min hall får hoppryttarna inte rida öppna på böjda spår, eftersom risken är att bakdelen slirar ut, och det finns inget värre än att komma med en hopphäst ur en sväng och bakdelen far iväg.

    De första fyra ekipagen var yngre hästar. Pether Markne lät dem jobba en bra stund innan det ens var dags att gå över bommar med relaterade avstånd. De första hindren var låga.
    – Hoppa låga hinder med markbommen lite framför, och hoppa dem som om de vore höga, med rak rygg och hög blick, instruerade Markne.
    Mellan hindren lade han en bom.
    – Under träning ska man inte bara tuta och köra. Då är det bättre att lägga in en halt. Men så fort man tagit tag måste man släppa igen, och inte bli hängande kvar.

    I den andra gruppen fanns ryttare med mer rutinerade hästar, däribland Fredrik Gustafsson och Ellen Björnes som båda har internationell erfarenhet. Pether Marknes falkögon hittade punkter att slå ned på även här.
    – Det är vanligt att hoppryttare har för korta läder och då får en klämmande sits. Man ska inte trampa för hårt i stigbygeln, och alltid ha kontakt med vaden mot hästen. Sitt långt fram i sadeln.
    Fastna inte i den bekväma komfortzonen och gör likadant varje ridpass, varnade Markne.
    – Ta i hästen när den inte tror att du ska dra, släpp när hästen drar men samla upp nästa sekund.
    – Ta inte diskussionen med hästens mun.

    Runt 400 åskådare i alla åldrar följde den över tre timmar långa clinicen som hölls i fredags i den stora körhallen på Axevallatravet utanför Skara. Västergötlands Ridsportförbund var värd för clinicen, som inte kostade något för publiken. I stället var det tiokronan, den peng som tävlingsryttare betalar till distriktet vid varje tävlingsstart, som finansierade clinicen.
    Mariana Fransén från distriktet hälsade välkommen och tipsade om att publiken inte behövde göra anteckningar.
    -Allt finns nämligen i den här, sade hon och höll upp Pether Marknes bok. Många tog chansen att köpa boken och få den signerad av Pether Markne under clinicen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden