Sverige
15 september 2014 14:08

Dags att inkludera ridning i friskvårdsbidraget?

Socialdemokraterna drog vinstlotten i gårdagens regeringsval och Sverige kommer att få en ny regering. Så vad kan vi förvänta oss för förändringar inom ridsporten? Kommer ridsporten att omfattas av friskvårdsbidraget?

Före valet publicerade vi debattartiklar från sex av nio partier, där partierna fick uttrycka sin ståndpunkt inom ridsporten och hästnäringen. Socialdemokraterna, som är riksdagsvalets största parti, ”vill verka för att bidrag till idrottsaktiviteter fördelas jämställt så att ridsporten inte missgynnas. Vi socialdemokrater anser att tillämpningen av friskvårdsbidraget reser en rad frågor. Vi vill se över friskvårdsbidraget och inkludera ridning, att ridsport därmed ska klassas som friskvård. Nuvarande system visar på orimligheter i bedömningen av vad som anses som godkända aktiviteter och sporter.”
 
De lovade inte rakt av att inkludera ridning i friskvårdsbidraget, däremot kan vi förvänta oss en översyn: ”Om vi vinner valet kommer vi att utreda friskvårdsbidraget och se över det till både form och innehåll.”

Miljöpartiet är det parti som mycket troligen kommer att bilda regering tillsammans med Socialdemokraterna. För dem är det viktiga att idrott blir jämställd och de är mer tydliga med att ridsport ska omfattas av friskvårdsbidraget:
”Miljöpartiet vill se till att tjejer och killar får idrotta på lika villkor. Idag är ridsporten missgynnad i förhållande till andra, mansdominerade idrotter. Ridning är en viktig del av folkhälsoarbetet i Sverige och ska ges samma förutsättningar. Ekonomiskt stöd ska fördelas jämställt, och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, skriver Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.”

Läs Socialdemokraternas och Miljöpartiets debattinlägg i sin helhet. Flera partiers debattinlägg hittar du här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden