Sverige
6 september 2014 09:00

”Ge ridsporten lika villkor”

Ridsport har bett alla våra riksdagspartier - samt Fi - att skriva en debattartikel om vad de vill göra för svensk ridsport. I dag har turen kommit till Miljöpartiet - och de vill se till att tjejer och killar får idrotta på lika villkor.

”Ge ridsporten lika villkor”
Åsa Romson (MP).

Miljöpartiet vill se till att tjejer och killar får idrotta på lika villkor. Idag är ridsporten missgynnad i förhållande till andra, mansdominerade idrotter. Ridning är en viktig del av folkhälsoarbetet i Sverige och ska ges samma förutsättningar. Ekonomiskt stöd ska fördelas jämställt, och ridning ska omfattas av friskvårdsbidraget, skriver Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.

Ridning är en av Sveriges största idrotter och helt kvinnodominerad. Ungefär en halv miljon svenskar, 85 procent av dem kvinnor, rider regelbundet. Ridsporten erbjuder något för alla. Det ger fysisk och psykisk motion och friskvård. Du kan delta oavsett ålder eller funktionsnedsättning. Massor av tjejer och killar hänger i stallet efter skolan för att de älskar hästar.

Kvinnodominerade idrotter, som ridsport, får sällan samma villkor som idrotter där majoriteten av utövarna är killar. Idag går 60 procent av det statliga LOK-stödet till killar, och 40 procent till tjejer. Fotboll, ishockey och innebandy får mest stöd, och där är majoriteten av deltagarna killar. Tjejer får istället oftare betala själva för sin ridning eller gruppträning.

Ridsporten får del av kommunala medel i mycket mindre utsträckning än exempelvis fotboll och ishockey, eftersom ridningen driver egna anläggningar, medan fotbollens och ishockeyns anläggningar drivs av kommuner. Många ridskolor är i dåligt skick, vilket drabbar arbetsmiljön för både personal, elever och hästar. Det är fortfarande vanligt att det saknas både omklädningsrum, duschar och riktiga toaletter. Säg den ishockeyhall som hänvisar spelarna till ett utedass?

Ridning omfattas fortfarande inte av friskvårdsbidraget. Anställda kan få en friskvårdsaktivitet helt eller delvis betald av jobbet. Gym, innebandy och massage räknas som friskvård, men inte ridning. Det tycker vi i Miljöpartiet är orimligt. Reglerna är omoderna och bygger på föreställningen att ridning är en överklassport som inte alla kan utöva. Det stämmer naturligtvis inte, du får låna allt du behöver av ridskolan, till och med hjälm. Miljöpartiet vill ta bort hela listan med undantag, och istället införa en beloppsgräns. Då får du själv avgöra vilken sport som är friskvård för dig.

Ridning är motion, idrott och friskvård för en stor del av Sveriges befolkning. Miljöpartiet vill att kvinnodominerade idrotter ska ha samma status och ges samma möjligheter som mansdominerade idrotter. Staten och kommunerna behöver ett tydligare jämställdhetsperspektiv när de fördelar pengar och bygger anläggningar. En röst på Miljöpartiet är en röst för jämställd idrott.

Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet
Mehmet Kaplan, idrottspolitisk talesperson för Miljöpartiet

På måndag publiceras Centerns debattinlägg. Läs också tidigare debattartiklar:
Socialdemokraterna
Moderaterna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden