Sverige
22 september 2014 15:20
Ridsportplus

Snart intar hästarna Friends Arena

Arenan är den största inomhus i Europa efter GenŨve, mässan har växt ordentligt och dessutom är de först i Sverige med en gigantisk LED-skärm som delar av arenan. I slutet av november intar Sweden International Horse Show Friends arena. Ridsport följde med på en exklusiv visning.

Snart intar hästarna Friends Arena
Friends Arena är STOR - men arenan kommer att delas av så att enbart en tredjedel används för show och tävling. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    När Ulf Rosengren, ordförande i SIHS, visar runt på en gräsbeklädd Friends Arena är det svårt att föreställa sig hur det kommer att se ut i slutet av november, när 300 hästar intar tävlings- och showplatsen. Friends Arena är gigantisk och har kapacitet för 65 000 i publiken. Men endast en tredjedel kommer att användas för tävling och show. En gigantisk LED-skärm på 750 kvadratmeter, 75 gånger 10 meter, ska dela av arenan.
    – Skärmen gör att banan upplevs som ett eget rum. Tävlingsarenan ska ha samma stämning som i Globen, berättar Ulf Rosengren, ordförande för SIHS.

    En liknande skärm användes under Eurovision Song Contest i Köpenhamn, men SIHS blir först i Sverige med en så här stor LED-skärm.
    – Det är riktigt roligt att det blir just ridsporten som blir först med denna typ av modernisering.
    Men kommer inte hästarna att bli rädda för skärmen?
    – Vi ska inte skrämma ihjäl hästarna, den kommer att sitta tio meter upp och under dressyren kommer vi till exempel inte att ha rörliga bilder. Den kommer att fungera som en jumbotron för publiken, med tre olika bildskärmar. 


    Tävingsbanan kommer att mäta 40 gånger 85 meter, vilket gör den till Europas näst största inomhusarena för hästsport efter Genève. Den återstående delen blir mässa och framridning.
    – Framridningen ligger vägg i vägg med arenan och bredvid mässan. Publiken kan sitta och titta på ryttarna när de rider fram, antingen via caféet som ligger mittemellan, eller på nån av de 1500 sittplatserna som är belägna ovanför framridningen, berättar Ulf Rosengren.

    Bakom arenan ska det finnas en paddock där avelsföreningarna kommer att ha uppvisningar.
    – Vi vill representera hela Hästsverige. Därför kommer vi att ha 34 hästraser som står uppstallade på mässområdet med en representant från dess avelsförening, säger Ulf Rosengren.

    Mässan kommer också att bli betydligt större än i det tidigare trånga annexet i Globen och rymmer dessutom att ett ”kids corner” där föräldrarna kan lämna sina barn medan de shoppar.
    – Här får vi plats med 200 mässutställare, i Globen hade vi 70-80 på en alldeles för trång yta.

    Årets stora nyhet i programmet är att det på torsdagskvällen kommer att bjudas på inomhusfälttävlan, för första gången i Sverige. Fyra lag (Sverige, Tyskland, Nya Zealand och Storbritannien) med vardera fyra ryttare gör upp i lagtävling respektive individuellt, där den stora, eftertraktade vinsten inte är en bil – utan en traktor!
    – Ryttarna slåss om att få komma hit och rida den klassen, de vill verkligen vinna traktorn, säger Ulf Rosengren med ett leende.


    Ridsport kan också avslöja att det blir den regerande OS-guldmedaljören i fälttävlan, Ingrid Klimke, som kommer att hålla i årets clinic och undervisa i hur man kan utveckla och nå framgångar inom dressyren med hjälpa av cavaletti.

    Förutom att hon kommer att rida både fälttävlan och dressyren, har hon också utvecklat ett eget cavalettihinder som ska vara med clinicen. Det kommer att fraktas tillsammans med de andra fälttävlanshindren från tyska Stuttgart – vattenhinder, fasta uthopp, stockar och häckar tillsammans med den erfarna banbyggaren från Stuttgart, Gerd Heiber.

    Sweden International Horse Show pågår 27-30 november i Friends Arena, Solna, Stockholm.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden