Sverige
4 september 2014 09:00

”Hästsporten berikar hela Sverige”

Ridsport har bett alla våra riksdagspartier - samt Fi - att skriva en debattartikel om vad de vill göra för svensk ridsport. I dag är det Moderaternas tur - och de vill bland annat arbeta för att det ska vara enkelt att starta och driva företag för att öka förutsättningarna inom hästnäringen.

”Hästsporten berikar hela Sverige”
Cecilia Widegren (M).

I dag är Hästsverige så mycket mer än bara fritids-, idrotts- och rekreationssysselsättning. Det finns över 350 000 hästar i Sverige. Hästen har därmed alldeles speciell ställning bland våra husdjur som beräknas engagera omkring en halv miljon människor, varav ungefär 400 000 är flickor och kvinnor. Det finns 900 ridklubbar i Sverige.

Hästnäringen sysselsätter drygt 30 000 personer och omsätter 48 miljarder. Dessutom är hästsporten Sveriges näst största ungdomssport och unik för att tjejer och killar tävlar på samma villkor. Hästsporten är den största handikappidrotten och den allra största fritidssysselsättningen för flickor.

Hästsporten är redan en viktig folkrörelse men förtjänar att lyftas ännu mer. Framtidens Sverige behöver allt det positiva hästnäringen kan bidra med.

Många uppfattar hästtjejer som ansvarstagande, envisa, bestämda, drivande och inte rädda att yttra sin åsikt. Det är positiva omdömen som beror på att hästtjejer ofta vågar ta på sig ledartröjan även utanför stallet. Tittar man på kvinnliga chefer har många av dem en bakgrund inom hästsporten och hästsporten är betydande för att många tjejer ska få en bra start i livet. I stallet får tjejer redan från unga åldrar lära sig styrelsearbete, projektledning, tidiga mornar, kroppsarbete, samarbete, listan kan göras lång. Hästnäringen tar det ansvar andra inte tar.

Nya Moderaterna har under lång tid lyft upp hästnäringen och fortsätter att utreda häströrelsen. Vi är nu mitt uppe i en hästturné där vi reser runt i Sverige för att träffa hästmänniskor, samtala med hästföretagare, entreprenörer, landsbygdsutvecklare, sociala verksamheter och belysa hästens och näringens betydelse för Sverige.

Vi arbetar för att det ska vara enkelt att starta och driva företag vilket ökar förutsättningar för företagande inom hästnäringen. Med alliansens jobbmål på fem miljoner människor i arbete till 2020 och 350 000 nya arbetstillfällen är det viktigt att alla resurser tas tillvara. Flera av framtidsjobben kan, med rätt förutsättningar, skapas i hästnäringen.

En meningsfull sysselsättning på fritiden är viktig för den personliga utvecklingen. Det är därför viktigt att satsa på Idrottslyftet som stärker barn- och ungdomsidrott. Både tjejer och killar ska kunna fortsätta bygga självförtroende, ansvarskänsla och ledarskap efter skolans slut och vi ska värna ridningens viktiga roll som Sveriges största handikappidrott. För oss är det därför viktigt att tilldelningen av resurser blir jämställd. Därför är det naturligt för oss att jämställa ridsporten med andra idrotter som en del av ett modernt friskvårdsavdrag. Partierna är överens och Skatteutskottet har ålagts att ändra denna praxis.
 
Vi arbetar för att Sverige ska vara en stark röst för ett bra djurskydd i hela EU och vi stödjer aktivt forskning för bättre djurvård och djurhälsa.

Sist men inte minst vill vi också lyfta hästnäringen- och sporten som ett gott exempel på ökad jämställdhet. En plats där kvinnor får mer ansvar, utmaningar och utrymme som fler borde inspireras av. Med ett erkännande av hästsporten kommer hela Sverige att berikas, för vi vet att hästsporten kan bidra med så mycket mer.

Cecilia Widegren,
riksdagsledamot Skaraborg (M) 
tillika hästansvarig

På lördag publiceras Miljöpartiets debattinlägg. Tidigare publicerat:
Socialdemokraterna

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden