Sverige
8 september 2014 09:00

”Öka antalet hästar och hästföretag på landsbygden”

Ridsport har bett alla våra riksdagspartier - samt Fi - att skriva en debattartikel om vad de vill göra för svensk ridsport. Centerpartiet skriver i dagens debattinlägg att de föreslår sex åtgärder för ett bättre häst-Sverige.

Centerpartiet vill öka antalet hästar och hästföretag på den svenska landsbygden och föreslår sex åtgärder för ett bättre häst-Sverige. Dessutom är det hög tid att ridsport tas med i friskvårdsbidraget. Det är inte mer än rätt eftersom sporten är Sveriges näst största efter fotbollen med över en halv miljon utövare.

Många verksamheter med anknytning till hästar har mycket stor betydelse för jobb och tillväxt i alla delar av Sverige, bland annat genom avel och uppfödning av kvalitetshästar, träning och utbildning av hästar, ridskoleverksamhet och hästturism. Det finns 500 ridskolor och 30 travskolor i Sverige. Få vet att hästnäringen skapar en samhällsekonomisk omsättning på totalt 48 miljarder kronor och en sysselsättning motsvaranande cirka 28  000 betalda helårsarbeten.

Hästnäringen medför även många andra stora fördelar för landsbygdens utveckling eftersom hästar kräver foderproduktion, betesmarker, utrustning och omfattande inköp av tjänster. Som en tumregel brukar man säga att var tionde häst skapar ett nytt jobb.

Hästen bidrar också till att ungdomar har en fritidssysselsättning som innebär motion och frisk luft, samtidigt som de lär sig att ta ansvar genom att ta hand om och sköta ett levande djur.  

Centerpartiet föreslår sex konkreta åtgärder för att skapa fler hästkrafter på landsbygden. Först och främst så vill vi underlätta för hästföretagande och ridturism, bland annat genom minskat regelkrångel och sänkta avgifter för att anställa.

Dessutom vill vi att ridsporten ska vara jämställd med andra idrotter som personalvårdsförmån. Det är inte rimligt att du kan spela tennis, eller handboll som friskvårdsförmån, men att en folksport som ridning ska vara undantagen.

På samma sätt är det självklart för oss i Centerpartiet att de offentliga medel som går till idrotten ska vara jämställt fördelade mellan killar och tjejer. 85 procent av alla utövare av ridsport är tjejer. Ytterligare en jämställdhetsanledning till att ridsport bör ingå i friskvårdsbidraget.

Det ska vara lika naturligt att våra gemensamma skattepengar ska kunna gå till ett nytt ridhus, som till en ny ishall. Det är dessutom viktigt att ridsporten är tillgänglig för alla. Vi vill därför satsa på lokal infrastruktur kring hästnäringen, bussen ska gå till stallet och vägen dit ska vara upplyst, exempelvis.
 

Det är oerhört glädjande att antalet hästar i de svenska hagarna bara blir fler och fler, men det kräver också ökad kunskap. Regeringen har ökat satsningarna på forskning kring hästen och hästnäringen, något som Centerpartiet vill fortsätta och förstärka.

Per Åsling, riksdagsledamot, Jämtlands län, Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson
Helena C Lindahl, riksdagsledamot, Västerbottens län
Mattias Andersson, riksdagskandidat, Skåne län södra

På onsdag är det dags för Folkpartiets debattartikel. Läs också tidigare inlägg:
Socialdemokraterna
Moderaterna
Miljöpartiet

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden