Sverige
2 september 2014 13:17

”Ridsporten ska inte missgynnas”

Ridsport har bett alla våra riksdagspartier - samt Fi - att skriva en debattartikel om vad de vill göra för svensk ridsport. Socialdemokraterna är först ut - och de vill bland annat se över friskvårdsbidraget.

”Ridsporten ska inte missgynnas”
Gunilla C Karlsson, (S).

Ridsporten är en av Sveriges största idrotter med över en halv miljon utövare. Ridskolorna är mötesplatser för kvinnor och män, tjejer och killar – både barn och unga och äldre. Just blandningen av åldrar skapar en särskild gemenskap. Ridsporten är en av de största ungdomsidrotterna och många fortsätter rida högt upp i åldrarna.

Ridsporten är en unik motionsform som bidrar till folkhälsan. Vi vet också att ridning är en bra form av idrottsutövning för människor med funktionsnedsättning. Ridsporten är också unik på det sättet att män och kvinnor tävlar mot varandra. Vad som också är unikt med ridsporten är att den utvecklar relationen människa och djur. Ridsport är inte bara den tid man tillbringar på hästryggen utan också den tid man är med hästarna i stallet.
Idrottsanläggningar och därmed även ridsportanläggningar är en kommunal fråga. Vi socialdemokrater vill kommunalt verka för att kommunernas engagemang sker på ett rättvist och jämställt sätt.

Vi vill verka för att bidrag till idrottsaktiviteter fördelas jämställt så att ridsporten inte missgynnas.
Vi socialdemokrater anser att tillämpningen av friskvårdsbidraget reser en rad frågor. Vi vill se över friskvårdsbidraget och inkludera ridning, att ridsport därmed ska klassas som friskvård. Nuvarande system visar på orimligheter i bedömningen av vad som anses som godkända aktiviteter och sporter.

Om vi vinner valet kommer vi att utreda friskvårdsbidraget och se över det till både form och innehåll. S har helt enkelt fattat galoppen!

Vi socialdemokrater vill värna den ideella sektorn och föreningslivet, dit ridsporten hör. På senare tid har vi emellertid kunnat notera en glidning där olika myndigheter, ofta med hänvisning till EU-rätten, börjat bortse från den grundläggande distinktionen mellan ideell föreningsverksamhet och privat näringsverksamhet. Det är en utveckling som, utan att grunda sig på några politiska beslut, om den fortsätter helt kan komma att förändra förutsättningarna för den civila sektorn.

De ideella insatserna inom svensk ridsport är av avgörande betydelse precis som inom annan idrotts- och föreningsverksamhet. Värdet av det ideella arbetet är högt i flera avseenden. Klimatet för den ideella föreningen har förändrats. Idrotten och ridsporten har fått en marknadsorienterad stämpel och myndigheterna har svårt att skilja på ideella föreningar och privata företag.

Vi föreslog våren 2014 att det borde tillsättas en utredning för att se över den ideella sektorns villkor, den borgerliga regeringen tillsatte därefter en sådan utredning.

Gunilla C Carlsson (S), ordförande i kulturutskottet i riksdagen

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden