Sverige
24 januari 2015 07:30

3D ger ökad anatomikunskap

Inom veterinärmedicin och djursjukvård är det viktigt att ha goda anatomiska kunskaper för de djur som ska undersökas och behandlas. Den kunskapen kan snart hämtas via tredimensionella bilder.

3D ger ökad anatomikunskap
Kroppen på en liggande älgkalv.

Var exakt sitter hjärta, lungor och andra inre organ i hästens kropp? Hur fäster musklerna som styr frambenens rörelser och hur ser det egentligen ut inne i en knäled?

Det kan inom kort studeras via tredimensionella bilder på en stor dataskärm vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
– Tekniken har använts några år inom humanmedicinen, men SLU blir den första veterinär- och husdjursfakulteten i världen som köpt in ett 3D-bord för virtuella dissektioner, berättar Anna Bergh, veterinär och lärare på SLU.

Under vårterminen kommer bordet med 3D-skärmen att tas i bruk för studenterna. Till dess ska ett antal ”digitala” djur finnas inmatade i bordets dator.

Det rapporterar HästSverige

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden