Sverige
6 mars 2015 15:04

Böter för otillåten medicinering

Ridsportförbundets disciplinnämnd har dömt en ryttare till böter för otillåten medicinering i samband med tävling.

Efter att ryttaren vunnit en klass på hopptävlingar hos Umeå RF den 27 september 2014 blev hästen uttagen till dopningsprovtagning och lämnade då ett positivt dopningsprov.

Enligt ryttaren hade hästen inte hoppat normalt på tävlingarna i Norrköping den 12-14 september, varför ryttaren avbröt tävlandet och kontaktade veterinär för att undersöka hästen. Den 14 september fann veterinären att hästens problem var vänster framhov efter att ha lokalbedövat hoven med Marcain (2×2,5 ml). Ryttaren frågade veterinären om bedövningsmedlet och fick beskedet att det var 96 timmars karenstid och inga problem att starta i Umeå om hästen var ohalt. Uppgifterna har bekräftats av veterinären.  Hästen blev omskodd den 15 september och fungerade därefter utan anmärkning.

Disciplinnämnden skriver att analysen av både A- och B-proven visade sig innehålla 3’-Hydroxibupivakain (metabolit till bupivakain). Av sakkunnigutlåtandet från veterinär Peter Kallings framgår att bupivakain är en långtidsverkande lokalbedövande substans. Preparatet är registrerat i Sverige endast för användning till människa, under läkemedelsnamnet Marcain. Det har utomlands använts till häst och kan om veterinären så bedömer användas vid vissa specifika tillstånd hos häst, då en längre bedövningseffekt önskas än de för häst registrerade lokalbedövningsmedlen i Sverige.

Substansen är ett humanmedicinskt lokalbedövningsmedel och inte en foderrelaterad eller kroppsegen substans. Marcain bör inte användas till tävlingshästar om inte särskilda indikationer föreligger. Eftersom det inte är ett preparat för häst finns ingen fastställd karenstid, men för humanpreparat som injiceras gäller minst 96 timmars karenstid, och om det injiceras i led gäller 14 dygns karenstid.

Bupivakain klassas enligt SvRFs regler som lokalbedövningsmedel under II: Otillåten medicinering. Även internationella ridsportförbundet (FEI) klassar bupivakain som otillåten medicinering, (Prohibited Substance; Controlled Medication).

Bupivakain, som ingår i ett lokalbedövningsmedel för människa (Marcain) är en förbjuden substans för häst i samband med tävling, och bedöms därför som en positiv provanalys klassad som otillåten medicinering.

Ryttaren, som är mycket aktiv och erfaren tävlingsryttare samt bedriver en seriös hästverksamhet och är lärare inom ridsport, har varit försumlig då denne förväntas ha större kunskap och borde ha insett att preparatet inte är tillåtet att tävla med. I vart fall borde ryttaren utrett ytterligare. Samtidigt har ryttaren försökt göra rätt genom att fråga veterinären ”om hästen kan tävla om 14 dagar” och fått ett jakande svar från veterinären samt att preparatet endast har 96 timmars karenstid.

Vid otillåten medicinering ska normalt sätt ryttaren stängas av. Med hänsyn till vad som framkommit i ärendet anser DIN att förmildrande omständigheter finns. För att en förmildrande omständighet ska kunna tillämpas krävs att ryttaren kan redovisa hur hästen fått i sig substansen, vilket ryttaren har redogjort. Journalanteckningarna från besöket den 14 september styrker detta påstående.

Den förmildrande omständigheten tillämpas enbart i fråga om påföljden, inte i frågan vad gäller ansvar för otillåten medicinering. Det är otvetydigt att ryttaren ska fällas för otillåten medicinering, men med iakttagande av den förmildrade omständigheten anser DIN att ryttaren inte skall stängas av utan endast åläggas böter som påföljd. Ryttaren dömdes därför till 7 500 kronor i böter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden