Sverige
20 mars 2015 09:15

Ny metod för undersökning

Forskare på Chalmers och Göteborgs universitet har utvecklat en ny metod att upptäcka precis var i hoven en skada sitter. Detta berättas om i ett radioinslag.

Ny metod för undersökning
Det kan vara svårt att få reda på vad problemet är när hästen har ont i sina hovar. Nu är dock en ny undersökningsform på väg. (Arkivfoto)

Problem i hovarna kan vara svåra att diagnostisera då traditionell röntgen och ultraljud inte fungerar så bra i hoven. Men nu har forskarna i Göteborg tagit fram en metod med värmestrålning som ska kunna förebygga problem i hovarna. Detta berättar Sveriges Radio. 
– Hästen går ju på sina hovar. Så fort det är ett problem där är det verkligen stora problem. Och vi tror att vi kan hitta defekter med hjälp av hur värme leds och sprids i hovarna. Det är en metod som ingen har testat förut, säger fysikern Maria Sundin till Sveriges Radio. 

Värmevågen fungerar som en slags radar. Med hjälp av den kan en se var i hoven skadan sitter och till och med om den är vätske- eller varfylld. Nu finns förhoppningar om att kunna ta fram en apparat som kan användas av veterinärer och hovslagare. 

Lyssna på inslaget från Sveriges Radio nedan. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden