Sverige
15 april 2015 17:10

32 miljoner till idrotten

I höstens budget fanns ingenting kvar av de 272 miljoner extra som Socialdemokraterna lovade till idrotten i valrörelsen. När regeringen presenterade vårbudgeten gav idrottsministern Gabriel Wikström ett löfte om 32 extra miljoner till idrotten och ytterligare 64 miljoner för 2016.

32 miljoner till idrotten
RF:s ordförande har kommenterat regeringens vårbudget när det gäller statliga pengar till idrotten. SCANPIX SPORT

Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber har kommenterat budgeten på RF:s hemsida:

– Det är positivt att regeringen ser idrottsrörelsen som en viktig kraft i samhället och föreningen som en mötesplats som bidrar till integration. Idrottsföreningarna gör ett viktigt jobb och deras grundförutsättningar för att fortsätta sin dagliga verksamhet men också för att kunna rekrytera nya aktiva och ledare behöver stärkas. säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber.

Gabriel Wikström har varit tydlig med att detta inte är en öronmärkning av idrottens anslag även om ökningen av anslaget ska underlätta för invandrare att bli delaktiga i det svenska samhället genom ett engagemang i idrottsrörelsen.

– Jag är glad att detta inte är öronmärkta pengar, utan att de kan användas till att utveckla och underlätta för idrottsföreningarna utifrån samhällets förändrade förutsättningar. Idrottsrörelsen genomför nu ett strategiarbete för att öka möjligheterna för fler att vara med och kunna engagera en mångfald av människor utifrån deras egna villkor, vilket kräver ökat stöd för att kunna genomföras, säger Karin Mattsson Weijber.

RF har äskat en ökning av det statliga stödet till idrottsrörelsen på över 300 miljoner kronor till 2016, efter att stödet legat still på drygt 1,7 miljarder kronor sedan 2010. Stödet sänktes med sammanlagt 134 miljoner 2008 och 2009 och totalt sett har stödet förlorat drygt 200 miljoner i värde sedan 2008.

Eftersom idrottsrörelsen, liksom alla andra, har ökade kostnader har RF tvingats skära i både den egna administrationen och i stödet till förbund och föreningar. För genomsnittsföreningen, som har runt 200 medlemmar och en årlig omsättning på cirka 200 000 kronor, är det statliga stödet viktigt.

– Vi anser att det behövs ytterligare höjningar de kommande åren för att dels kompensera det som idrottsrörelsen tappat under de gångna åtta åren, dels ge utrymme för vidare utveckling. Därför är det en positiv signal att regeringen också aviserar ett fortsatt ökat stöd 2016 och vi kommer naturligtvis att fortsätta dialogen om detta. säger Karin Mattsson Weijber.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden