Sverige
15 april 2015 07:40

Försvaret stoppar ny hästanläggning

Malmö kommun köpte en hästgård för 8,8 miljoner för att bygga en ny ridsportanläggning. Nu stoppas bygget av Försvarsmakten och länsstyrelsen.

I Malmö stads ridskoleutredning från 2011 konstaterades att behovet av att rusta upp eller bistå ridklubbarna i Malmö var stort. Lösningen  skulle bli att bygga en ny anläggning på en hästgård som kommunen köpte 2012. Kostnaden för gården gick på 8,8 miljoner kronor och för att bygga en ny anläggning med plats för 48 hästar, krävdes ytterligare 35 miljoner kronor, skriver Sydsvenskan. 

– Det är en lysande lösning, sa dåvarande byggkommunalråd Anders Rubin (S) till Sydsvenskan.

Kommunfullmäktige ställde sig bakom beslutet och frågan gick vidare till stadsbyggnadskontoret, eftersom en ny ridsportanläggning kräver ändringar i detaljplanen. Men här tog det stopp, eftersom berörda grannar måste få säga sitt. Både länsstyrelsen och Försvarsmakten säger nej. Länsstyrelsen menar att en hästanläggning skulle störa områdets bronsåldersgravar. Försvarsmakten har ett militärt övningsfält bredvid gården, och det ska inte finnas några stora fritidsanläggningar bredvid militära övningsfält.

– Övningsfältet i Husie är det enda kvarvarande närövningsfält i Malmö. Det behövs för hemvärnet, den frivilliga motorcykelklubben och ibland för P7, säger Jan Bohman, informationschef vid Södra skånska regementet, P7, på Revingehed, till tidningen.

Om inte hästgården kan användas på något annat sätt överväger kommunen att sälja den. För Malmö Civila Ryttarförening, som skulle ha flyttat till det nya stallet, får de tills vidare stanna kvar i sina slitna lokaler från 1958 på Jägersros trav­område.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden