Sverige
23 april 2015 16:09

Med 50 år i hästarnas tjänst

Lennart Rådberg har arbetat 50 år som veterinär och hjälper fortfarande oroliga ryttare och hästägare. Han har varit landslagsveterinär för svenska dressyrhästar under fyra OS. Under ett föredrag berättade han om sitt liv i hästarnas tjänst.

Med 50 år i hästarnas tjänst
Lennart Rådberg berättade om sitt liv, med 50 år i hästarnas tjänst. Roland Thunholm

Lennart höll föredrag om sin resa från bondgrabb som helst lirade fotboll till veterinär bakom svenska dressyrlandslaget vid OS och stortravaren Express Gaxe som var VM-tvåa i New York.

Nu firades hans 50 år i hästens tjänst i Västerås vid fornlämningen Anundshög där ryttaren Ingrid ”Lillan” Jonsson satt ihop programmet.
– Jag kom så småningom på att jag ville bli veterinär. Men det började med lantbruksskola. Jag mjölkade och mockade skit under ett år. Men så kom jag in på veterinärhögskolan. Det första jag fick göra var att åka till K4 i Umeå och lära mig rida under sommaren.

Hans kåseri om vägen till veterinäryrket och resan genom yrkeskarriären är spännande.
– 1960 analyserades det första positiva dopningsprovet i Sverige från en häst, berättar han.
1968 var första gången han stötte på osteochondros, OCD, lös benbit i en has. 1993 var väl gåtan om lösa benbitars varför löst.

Lennart Rådberg antog utmaningen att arbeta på dåvarande djursjukhuset Strömsholm och på travbanan vid Sundbyholm. Under Lennarts ledning ökade patientströmmen på Strömsholm från 200 hästar till 2000 hästar.
Efter en mycket dramatisk flygning med 56 hästar till OS i Söul, 1988, fick Lennart en favorit bland ridhästarna. Den franska hopphästen Jappeloup, 158 centimeter hög och med stam från både trav och galopp.

Text och bild: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden