Sverige
26 april 2015 18:33
Ridsportplus

”Jag vill se en funktionell häst”

Söndagens Krafftsamling på Strömsholm var inriktad på den svenskfödda hästen. Frenk Jespers delade med sig av sina erfarenheter som ryttare, tränare uppfödare, domare och från sina nio år i the Royal Warmblood Studbook i Holland (KWPN).

”Jag vill se en funktionell häst”
Frenk Jespers delade med sig av sina erfarenheter från KWPN-aveln under inspirationsdagen Krafftsamling. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under Krafftsamlingen på Strömsholm poängterade Frenk Jespers att det är otroligt viktigt för både ryttare och uppfödare att arrangera sådana här dagar och föreläsningar. 
    – Vi gör det ofta i Holland och det ger mycket. Ni ska inte bara lyssna på mig utan även på er egen åsikt. Håller ni inte med om något så fråga, prata och diskutera saker. Jag lär mig fortfarande genom att diskutera med andra, sa han.  

    Det allra viktigaste för avel är enligt Frenk Jespers att fundera på hur våra ston är.
    – Jag säger alltid till uppfödare att inte automatiskt gå till den hingst som har vunnit bruksprovet. De ska först fundera över hur deras sto är. Är mitt sto litet går jag inte till en liten hingst, har jag ett sto som är djup bak väljer jag inte en hingst som också är djup bak. Hur är karaktären på stoet och på hingsten? 
    – Den hingst jag egentligen ska använda till mitt sto är kanske den hingsten som kom fyra, eller sist. Fall inte alltid för samma sak som domaren. Ni har egna åsikter, använd det och lyssna på det som kan göra dig till en bättre uppfödare och ryttare.  

    Jespers poängterade återigen hur viktigt det är att alltid diskutera och inte bara vara hemma i sitt eget stall. 
    – Det är otroligt viktigt att hela tiden få mer erfarenhet från hästar. Jag lär mig hela tiden, till exempel av era frågor här i dag. 

    Under föreläsningen visade han bilder på hingstar och förklarar hur han tänker. 
    – Vad som är viktigt för mig är det första intrycket. Jag vill ha en häst byggd i lite uppförsbacke, med längd i kroppen. Är hästen byggd uppåt är det lättare för ryttaren att känna den rätta känslan, när den är född så är det mindre att ändra. 
    – I Holland gillar vi en långlinjerad häst, både för hoppning och dressyr. Vi gillar inte korta hästar i Holland. De kanske är lite lättare att samla men för att få ett scoop när de hoppar behöver de ett högre hinder. I dressyr är det så att om något är kort är det svårare att böja, som en pinne. När de har mer längd i kroppen är det lättare att böja. 

    Frenk Jespers gillar ett bra öga, inte för lite och inte för mycket vitt runt. 
    – Ett mörkt öga och ett bra ansikte gillar jag. Men jag gillar inte ett ponnyansikte. Ett bra ansikte är det första du ser i stallet på morgonen, men sedan när du sitter på hästen är det känslan som är viktig.
    – En bra nacke är viktigt. De får inte vara för tunga. Men i bland finns det hästar som är för lätta att böja och det kan vara ännu svårare. En hög manke är viktigt för dressyrhästar. 
    – Hästen ska också ha en bra kontakt mellan manke och nacke. 

    Hästens överlinje måste vara lång. Ju längre linje, desto mer kvalité anser Jespers. Dessutom vill han se att muskeln bakom sadeln är så lång och djup som möjligt bakåt. 
    – Ju djupare de kommer med rumpmusklerna, desto bättre. De behöver powern bakifrån.
    – Du kan ändra en del på hästen med muskler genom ridning, om du ser en häst med dåliga muskler så kan du ändra det. Men en häst som är kort är svår att ändra, den går inte att få lång.

    För den som ska välja hingst är det viktigt att se hästen under sadel, utan sadel och även prata med eller höra vad testryttarna säger om hingsten. Fötterna ska vara likadana, vikten och balansen bra. Vad gäller benen ska de vara långa och korrekta. 
    – Det viktigaste är hur den använder sina bakben när hästen rör sig. Bakben som är lite för raka ger ofta lite flytande trav. Är de för raka kan traven vara lite stel.
    – När korrektheten i hästens kropp inte är rätt blir det fel. För en domare är det viktigt att hästen är korrekt i leder. Jag vill se en funktionell häst. När ryttaren får en bra känsla är det i regel en funktionell häst. 
    – Totilas var ganska vanlig på bild. Men han var funktionell och han hade ett fantastiskt psyke. Han ville jobba och hans kropp gav honom möjligheten att jobba. 

    Något annat som Frenk Jespers poängterar är vikten att jämföra hästar med andra hästar.
    – Det är väldigt viktigt att kolla på flera olika hingstar och jämföra och diskutera. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden