Sverige
29 maj 2015 07:55

Chock för ridskolan när fem ponnyer dog

De fem ponnyer som natten till i onsdags dog i samband med en lastbilskollision, var ridskolehästar på Grällsta ridcenter. Hela ridskolan är i chock, värst är det för eleverna.

 Under natten till onsdagen sprang fem ponnyer upp på riksväg 56, en halv kilometer från Grällsta ridcenter. En lastbilschaufför kom körandes från Sala och kolliderade med de fem ponnyerna. Alla fem hästar dog. Chauffören klarade sig utan skador. 

Ännu är det oklart hur hästarna kom ut ur hagarna och upp på vägen. 
– Vi har säkra ogenomträngliga staket runt hela anläggningen, inte minst för att kunna ha en ordentlig avgränsning till riksvägen. När den mötesfria riksvägen byggdes ville vi att viltstängsel skulle sättas upp på sträckan utanför oss i båda riktningarna men när det inte blev så var vi tvungna att försäkra oss om att hästarna inte kunde ta sig ut på vägen. Och vi har märkt att det varit väldigt många älgolyckor på just den här vägsträckan, säger ridcentrets ägare Gunilla Hardenborg till Sala Allehanda. 

 Chocken när hon och hennes man fick veta att det var deras hästar som dött var stor. När de kom tillbaka till gården såg de att hagen som ponnyerna stått i fortfarande var hel. Dessutom fanns fem hästar fortfarande kvar i hagen. 

– Vi tror att hästarna som rymde blev skrämda av något och fick panik. De måste ha tagit sig emellan, eller under, staketets träslanor. De sprang sedan 300-400 meter efter staketet i den hage som går längs med riksvägen innan de kom ut på själva vägen, säger Gunilla Hardenborg.

Nu bearbetar man förlusten av ponnyerna på ridskolan.
– Som vuxen vet man att saker kan hända. Det är allra värst för våra ridintresserade ungdomar som är väldigt ledsna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden