Sverige
21 maj 2015 07:23

Hästnäringens vision för 2035 har formats

65 personer från hästnäringen samlade i tisdags för att ta fram en agenda och vision för forskningen inom hästnäringen fram till 2035. Uppfylls visionen kommer hästnäringen att ta än större plats i samhället.

Projektet, som Statens tekniska forskningsinstitut, SP, står bakom, är finansierat av Vinnova och i tisdags formulerades sex prioriterade områden:
 
Tätortsnära hästhållning, som bland annat innebär att hästen integreras i samhällsplanering och infrastruktur, men också hur hästnäringen kan skapa sysselsättning och bidra till ökad mångfald i samhället. Idag finns redan hästar som tjänstgör genom att klippa kommunala gräsmattor eller hämta sopor. Om 20 år är hästen en ännu tydligare samhällstjänstgörare som skapar både arbetstillfällen och trivsel.
 
Arbetsmiljö och teknikutveckling
Arbetet i stallet har sett i princip likadant ut i århundraden. Här finns stora möjligheter till teknikutveckling, nya materialval, men också ökad säkerhet i arbetet med och runt hästen. Om 20 år är arbetet mer automatiserat, materialen mer högteknologiska och arbetet säkrare.
 
Miljö, energi och anläggning

Om 20 år är hästnäringen en viktig del av det moderna samhället, där gödsel omvandlas till energi i olika former och används i kretsloppet i större utsträckning än idag. Flera intressanta projekt pågår redan idag.
 
Företagande och entreprenörskap

Hästnäringen omsätter idag 46 miljarder kronor varje år, men företagen behöver bli mer lönsamma, arbeta mer med tjänstefiering och internationalisering. Det råder ingen brist på efterfrågan av tjänster i hästnäringen, men företagen behöver växla upp.
 
Hälsa och livsstil

Hästar bidrar till en meningsfull fritid, men används dessutom allt mer i hästunderstödd terapi, en bransch som spås växa rejält kommande år.
Ridsporten är Sveriges andra största sport, och Sveriges största årliga återkommande idrottsevenemang är Gothenburg Horse Show. Nu börjar omvärlden inse kraften och potentialen i sporten, både som idrott och rekreation och som turistmagnet – år 2035 är ridsport och hästen en viktig och självklar del i ännu fler svenskars liv.
 
Hästens välfärd

Allt fler har idag råd att köpa en egen häst, vilket ställer krav på ökad kunskap om hästens välfärd, men också om smittor, avel och djurskydd. Här finns idag ett oroande stort kunskapsglapp som behöver överbryggas snarast. En rad konkreta idéer lanserades som både tog upp smittskydd, hästhälsoprogram och frivilliga hästkörkort.
 
Utifrån det formades visionen för 2035:
”En hållbar hästnäring år 2035 där hästens välfärd är central utan kompromisser med miljön och säkerhet, kännetecknar en hög kunskapsnivå och professionella hästföretagare i en accepterad bransch. Övergången mot hållbarhet har bidragit till en verksamhet integrerad i den svenska samhällsutvecklingen. Det finns fler företag med god internationell konkurrenskraft, resurserna används effektivt och hästen är viktig för människornas välbefinnande.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden