Sverige
25 maj 2015 05:14

Hö från rundbal kan öka risk för luftvägsproblem

En studie visar att kombinationen stadsnära stall samt hö från rundbal kan öka risken för luftvägsproblem hos hästar.

Luftvägsproblem är ett relativt vanligt problem som drabbar 14-20 procent av alla sport- och sällskapshästar. Flera faktorer kan orsaka luftvägsproblem. Enligt en brittisk studie på drygt 800 hästar visar att risken för luftvägsproblem ökar om hästarna står i stadsnära stall, skriver Foderbladet Häst från SLU.

I studien pekas det på att de hästar som hålls i stadsnära stall ofta också är inomhus mer än hästar på landet och att det kan vara orsaken till ökad risk för luftvägsproblem. Risken att få luftvägsproblem ökar om hästarna haft en luftvägsinfektion eller utfodrats med hö som unghästar.

I en annan studie såg man att grovfodret spelade in. Här tror forskarna att anledningen är att hästarna står med huvudet i en storbal och därför utsätts för mer damm än om de utfodras med småbal. Foderbladet Häst nämner också risken med att lagra hö i storbal. Om gräset inte är tillräckligt torrt när det rullas till storbalar kan mögel bildas. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden