Sverige
27 maj 2015 07:34

Kris nära för Svenska Islandshästförbundet

Nu ska Riksidrottsförbundet ta ställning till Svenska Islandshästförbundets ansökan om medlemskap. ”Blir det ett nej är det dödsstöten för vårt förbund” säger SIF:s projektledare Gunnar Werner.

Kris nära för Svenska Islandshästförbundet
Camilla Heed är en av Sveriges främsta inom islandshästsporten och flerfaldig svensk mästare.

Svenska Ridsportförbundet sa nyligen nej till det nya förslaget om ett samarbete på förbundsnivå med Svenska Islandshästförbundet, SIF. Förslaget var framtaget av Riksidrottsförbundets jurist.

– Vi accepterade förslaget fullt ut och trodde att även Svenska Ridsportförbundet skulle göra det, säger SIF:s projektledare Gunnar Werner till Ridsport.

SIF har 6 400 medlemmar och hävdar sig väl internationellt, bland annat har de fyra världsmästare. Under 20 års tid har SIF ansökt om medlemskap eller samarbete i olika omgångar och har till skillnad från SvRF under tiden inte fått ta del av det statliga idrottsstödet.

Det tidigare avtalet mellan SvRF och SIF tecknades i början av 2014 och sades upp av SvRF ungefär ett år senare. Efter sin stämma den gångna helgen meddelade SvRF att de välkomnar SIF:s föreningar, men ett samarbete på förbundsnivå fick nej.

– Om våra föreningar ansluter sig till Svenska Ridsportförbundet av finansiella skäl kommer Svenska Islandshästförbundet att dö ut, säger Gunnar.

Han förklarar att det är en komplex situation. SIF lyder under den internationella organisationens FEIF:s regelverk och därtill handlar det även om identitet och kulturen inom sporten. En lösning för SIF skulle vara ett direkt medlemskap i Riksidrottsförbundet, som i sin tur har velat se ett samarbete mellan SvRF och SIF.

– Vi har så mycket likheter, men också så mycket olikheter. För att göra en liknelse är det som att be bandyspelare tillhöra hockeyns förbund, säger Gunnar.

På årsstämman den 30 maj ska RI ta ställning till SIF:s ansökan.

– Blir det ett nej är det dödsstöten för vårt förbund och ger ödesdigra konsekvenser för sporten. Ett ja skulle utöver att vi får ta del av det ekonomiska idrottsstödet betyda att vår sport accepteras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden